Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

Félrerakott új állami tankönyvek: A szentek életútja fontosabb lett, mint a görög demokrácia tanítása

2021.09.06

Egy éve vezették be az új Nemzeti alaptantervet, kezdetben három évfolyamon. Tanárok kérdeztünk, mik a tapasztalataik az NAT-tal.

https://nepszava.hu/3131280_felrerakott-uj-allami-tankonyvek-a-szentek-eletutja-fontosabb-lett-mint-a-gorog-demokracia-tanitasa

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Megalapozatlanul kritizálják a tizedikes történelem tankönyvet

2021.09.12

A kritikákkal szemben az új tankönyv sokszínű, újító, emellett igenis tartalmaz politikától erősen eltérő témákat.

https://mandiner.hu/cikk/20210910_tizedikes_tankonyv

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Radó Péter: Leszünk-e finnek?

2021.09.23

Kelet-közép európai összehasonlító kutatásunk (melynek összegző tanulmányai itt olvashatók) öt országra terjedt ki; ezek közül van három igen rosszul kormányzott oktatási rendszer (Szlovákia, Románia és Szerbia), egy katasztrofálisan rosszul kormányzott rendszer (Magyarország), és egyetlen jól kormányzott közoktatási rendszer: Lengyelországé. A lengyel oktatási rendszer szárnyalása, a skandináv országok eredményességéhez való gyors felzárkózása egy 1999-es átfogó oktatási reform eredménye volt. A reform kulcselemei a következők voltak: egy komprehenzív (tartalmi értelemben egységes) iskolaszerkezeti reform, a tankötelezettség felemelése 18 éves korra, a szabad tankönyvválasztás és egy új pedagógus képesítési rendszer bevezetése. A reform része volt továbbá egy közigazgatási reformmal összekapcsolt erőteljes oktatásirányítási decentralizáció (az iskolák átadása a helyi és járási önkormányzatoknak), az ehhez kapcsolódó finanszírozási decentralizáció, iskolazáró vizsgák bevezetése az elemi és alsó-középfokú oktatásban, az iskolai szakmai autonómiát megerősítő nemzeti alaptanterv bevezetése, valamint a pedagógus továbbképző intézmények decentralizációja vagy privatizációja. Néhány évnyi megtorpanás után a reform második hulláma 2009-től az 1999-es rendszer továbbépítését szolgálta. 2009-ben megtörtént egy standard alapú, nem tartalmakat, hanem elvárt tanulási eredményeket (kompetenciákat) szabályozó nemzeti alaptanterv elfogadása, valamint egy iskolákban zajló fejlesztést támogató – tehát nem ellenőrzést szolgáló – intézményértékelési rendszer (tanfelügyelet) létrehozása.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210923/rado-peter-leszunk-e-finnek-az-ugynevezett-oktatasi-modellek-ertelmerol-501378?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Míg a kultúrharcról vitatkozunk, az olvasók csendben elfogynak – Nényei Pál író, magyartanár

2021.09.23

Tankönyvekről és irodalmi kánonképzési kísérletekről

Nem tartom jónak a tankönyvpiac egyszerűsítését. Hiba volt. Soha sem féltem még könyvektől, vagy attól a lehetőségtől, hogy sokfajta tankönyv van. […] Az irodalmi kánonképzés nem megy tankönyvekkel. […] Hiába érezzük a – fogalmazzunk ilyen kedvesen – központosítás gesztusait, a világ nem ott tart, hogy központosítható lenne. […] Végső soron a tanár az órán még mindig azt csinál, amit akar. Nem lehet megfogni.

https://www.valaszonline.hu/2021/09/23/nenyei-pal-podcast-hetivalasz/

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Több mint tíz éve nem adtak ki annyi könyvet, mint 2020-ban

2021.09.28

Legutóbb 2007-ben haladta meg az egy évben kiadott könyvek száma a 14 ezret, így könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében.  2020-ban 14 694 könyv jelent meg, ez a címek számát tekintve meghaladja a 2019-es adatot, a példányszámok viszont csökkentek.

Magyarországon 2020-ban több mint 28 millió nyomtatott példány jelent meg, a 2019-es 31 millió után.  A kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt, a legnagyobb példányszámban pedig a tankönyvek jelentek meg.

https://magyarnarancs.hu/sorkoz/tobb-mint-tiz-eve-nem-adtak-ki-annyi-konyvet-mint-2020-ban-241931

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

OECD-jelentés: döbbenetes számok a magyar oktatásról

2021.09.28

Magyarország és az OECD-országok pedagógusainak éves fizetésének összevetésére a magyar számok mögé írtuk a többi OECD-ország átlagát. A magyar tanárok átlagos tényleges éves fizetése (figyelem, ez bónuszokkal és kiegészítésekkel együtt értendő!!!) 24 647 dollár (OECD: 40 707) az óvodában, 25 728 dollár (OECD: 45 687) az általános iskola alsó tagozatain, 25 728 dollár (OECD: 47 988) a felső tagozaton, és 27 979 dollár (OECID: 51 749) a középiskolákban. Ennél rosszabb helyzet csak Costa Ricán és Brazíliában van.

https://mfor.hu/cikkek/makro/oecd-jelentes-dobbenetes-szamok-a-magyar-oktatasrol.html

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók