Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

Elégedetlenek a pedagógusok az állami tankönyvekkel?

2019.08.04

Az ATV Start vendége Romankovics András alelnök, TANOSZ.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Államosított gyerekek

2019.08.07

A köznevelési törvény legutóbbi, a parlament kormánypárti többsége által elfogadott és Áder János államfő gondolkodás nélkül aláírt módosításaival végleg megszűnni látszik a tanszabadság Magyarországon. Mostantól csak az államnak van beleszólása abba, mikortól számít a gyereked iskolaérettnek, kiből lehet magántanuló, kiből lehet iskolaigazgató, mely alternatív iskolák tarthatják meg saját oktatási módszereiket, ki fejleszthet és adhat ki tankönyveket, milyen tankönyvekből taníthatnak a pedagógusok.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Vészhelyzet – A középosztály már kimenekítette a gyerekeit az állami rendszerből

2019.08.08

Folyamatos barkácsolás, egyéni alkuk, korrupció és romló mutatók – így összegezhetnénk az Orbán-kormány elmúlt kilenc évének oktatáspolitikai intézkedéseit.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Tankönyvek – Csak egy maradhat

2019.08.14

Megöli a versenyt a kormány a tankönyvpiacon. Egyentankönyv, egyentanár, egyengyerek. Egyetlen kérdés marad: kinek jó ez?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Horn Gábor: Lábhoz

2019.08.16

A köznevelési törvény időzítése kormányzati szempontból ideális volt, de nem a nyári szünet miatt nem tüntet a pár éve még utcára tóduló több ezer tanár. Orbán lélektani manipulációi és tényleges fenyegetései lassan elérik céljukat: hangoskodó polgárok helyett alattvalók, tiltakozás helyett demobilizálódás, megrökönyödés helyett konszolidáló érdektelenség. Lesz még kevés független sajtó, önálló kutató, alaptantervet megkerülő iskola, amíg a miniszterelnöknek fontos az intézményrendszeri látszat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Alapvető probléma a magyar iskolarendszerben: a tanterv szentírás

2019.08.21

A központi tantervnek akkor van értelme, ha nem kötelező, hanem segítség, iránymutatás a pedagógusoknak. Finnországban az alaptantervhez a miniszter egy levelet mellékel, amely úgy szól, hogy "kedves kolléga, nagyon kérem, ezt a tantervet ne tartsa be! Alkalmazza úgy, ahogy a mindenkori helynek, időnek és az egyes gyerekeknek megfelel" - mondja Vekerdy.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Tudja meg mindenki: szenved a magyar oktatás, szenvednek a gyerekek!

2019.08.22

Túlterheltség, túlzott központosítás, tanárhiány, alacsony pedagógusbérek, esélyegyenlőtlenség: lebutították az oktatást, a legújabb törvénymódosítások pedig még tovább csorbítják a szülők és az iskolák jogait. Üzenjük az ország vezetőinek, hogy rossz az irány az oktatásban! Valamennyien tehetünk a jobb oktatásért, ha beszélünk a problémákról: magyarázzuk el ismerőseinknek, hogy a rossz közoktatás gyermekeink, az ország jövőjét veszélyezteti.

 

Segítség, nem merem alternatív iskolába íratni a gyerekem!

2019.08.22

Nyár közepén fogadta el az országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami több szempontból is megbolygatja az eddig megszokott oktatási rendet. A magántanulóságot felváltja az egyéni munkarend, az alternatív iskoláknak újra kell írniuk a tantervüket az eddigieknél jóval szigorúbb feltételek szerint. Néhány saját tantervet követő iskola ezzel komoly döntéshelyzetbe kerül, mennyit enged a koncepcióból, amire az intézmény épül.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

2019.08.23

A most kezdődő tanévet is tanárhiánnyal kezdi több iskola, elithelyeken sincs feltöltve minden állás. A szakszervezet szerint baj van, az Emmi szerint nincs.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Menekülési lehetőség az elitnek a magániskola

2019.08.26

Két magániskola is elindul idén szeptembertől Kelet-Magyarországon: Miskolcon és Debrecenben átlagosan havi 250 ezer forint lesz az elsősök tandíja.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A 2019/2020-as tanév tankönyvrendelésének tapasztalatai

2019.08.27

A tankönyvek minőségének javulása a jelenlegi szabályozás keretei között nem várható, a verseny megszüntetése komoly gátja a minőségi tankönyvfejlesztésnek. A magánkiadók tankönyveire láthatóan még a jelenlegi helyzetben is mutatkozik igény, ráadásul a statisztika a magánkiadók esetében nem tartalmazza a közvetlen kiadói megrendeléseket. Az előző tanévi megrendelésekhez képest a magánkiadók esetében történt nagymértékű zuhanást a lejárt tankönyvi engedélyek meghosszabbításának törvényi akadálya okozta.

 

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a köznevelési törvény módosítása miatt

2019.08.30

Alkotmánysértő és jogállamellenes a módosítás az ellenzék szerint. Az ellenzék szerint traumákat, sérüléseket és különféle hátrányokat okoz a kormány a gyerekeknek.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók