Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

Változást az oktatásban! – Magyarázat a 9. ponthoz

2022.11.03

9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Állításunk: a TANOSZ (adatokkal) igazolni tudja, hogy a szabad tankönyvválasztás bevezetése/megvalósítása

  • nem igényel költségvetési többletforrást;
  • a mai inflációs viszonyok között sem terheli meg jobban a költségvetést, mint a jelenlegi tankönyvellátás;
  • politikai/pedagógiai szándék kérdése;
  • néhány jelenleg érvényben lévő tankönyves jogszabályhely módosítását feltételezi

 

A szabad tankönyvválasztás értelmezésünkben azt jelenti, hogy a nem állami tankönyvek ugyanúgy engedélyeztethetők és felkerülhetnek a hivatalos tankönyvjegyzékre, és ugyanolyan feltételek mellett választhatók, mint az ún. OH kiadású állami tankönyvek.

 

Rövid indoklás/bizonyítás

 

• A jelenlegi 2022/23-as tanévben az állami tankönyvek megrendelési aránya az ún. közismereti tankönyvek esetében – az idegen nyelvek tanítását kivéve – meghaladja a 95%-ot.

• Az ún. állami (kiadású) tankönyveket költségvetési forrásból az Oktatási Hivatal (OH) adja ki és a KELLO állítja elő és szállítja az iskolákba. Nem lehet tárgyilagosnak és minőséget garantálónak nevezni azt az eljárást, amelynek keretében az OH úgy engedélyezi a maga által gründolt tankönyveket, hogy még a szerzői jogokat sem a létrehozó személyek/szerzők, hanem a Hivatal (OH) gyakorolja.

• Az állami tankönyvek előállítása és iskolákba juttatása tanévente több milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Ez nagyságrendileg az állami tankönyvek értékének 40-50%-át is elérheti, hiszen az OH fejlesztésű tankönyvek irreálisan alacsony áron (250-500 Ft-ért) rendelhetők meg. (Pontos adatokat a KELLO tud szolgáltatni.)

• A szabad tankönyvválasztás érdemi megvalósulásával, azaz a magánkiadós tankönyvek választékának növekedésével az állami tankönyvek ma szinte kizárólagos megrendelési aránya jelentősen csökkenhet.

• Ez egyben azt is jelentené, hogy a kevesebb állami tankönyv előállítása és gondozása kevesebb költségvetési forrást igényelhet, hiszen a nem állami tankönyveket a magánkiadók állítják elő, viszont továbbra is megmaradhat a KELLO központi raktározási és iskolai kiszállítási tevékenysége a magánkiadós tankönyvek esetében is.

 

A szabad (azaz nemcsak állami) tankönyvválasztás érdemi kiterjesztésének tényleges költségei a fentieknél részletesebb és árnyaltabb költségkalkulációt és levezetést igényelnek, melyet a TANOSZ a maga eszközeivel elvégzett és az érintettek (pl. a döntéshozók) rendelkezésére tud bocsátani.

 

Budapest, 2022. 11. 02.

 

Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) elnökségének nevében

Kereszty Péter, elnök                                                                                   Romankovics András, alelnök

20/661-1717                           e-mail: tanosz@tanosz.info                          70/337-9399

 

 

 

Lannert Judit: a kormány mindig az innovációról beszél, csak épp az oktatásba nem engedi be

2022.11.03

Az oktatásban is egy csomó unortodox megoldásra lesz szükség – véli Lannert Judit oktatáskutató. A Hírklikknek arról is beszélt, hogy abszolút ki kell jönni a „45 perces órák, napi öt-hat óra, sok tantárgy” iskolából, össze kell tudni kapcsolni a tudásokat, hogy szinergiát, együttműködést teremtsünk, mert akkor kevesebbel többet elérünk. Pedagógusköröket kéne létrehozni, amik azon gondolkoznának, hogy milyen unortodox megoldásokkal lehetne létrehozni a hatékonyabb oktatást, egyúttal a felgyorsult világgal való kompatibilitást. Erre lehetne adni az uniós pénzeket és már rég neki kellett volna állni az átalakításnak. 

https://hirklikk.hu/kozelet/lannert-judit-a-kormany-mindig-az-innovaciorol-beszel-csak-epp-az-oktatasba-nem-engedi-be/406377/

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Húsz közgazdász követeli nyílt levélben az oktatás radikális átalakítását és a tanárok béremelését

2022.11.03

„Az ország gazdasági hanyatlásának elkerülése érdekében a teljes oktatási rendszer mélyreható átalakítására és az oktatásban dolgozók anyagi megbecsülésére van szükség, s ezt – mint felelősen gondolkodó közgazdászok – követeljük is.”

https://telex.hu/belfold/2022/11/03/mellar-tamas-kozgazdaszok-nyilt-level-oktatas

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Kielemeztük a tüntetők 9 pontját, itt tart most a hazai oktatás

2022.11.07

Az elmúlt időszakban a rezsiválság mellett az oktatás ügye, az iskolák helyzete hasította ki a legnagyobb szeletet a hazai nyilvánosságból. A tüntetők céljai ismertek, azt 9 pontban foglalták össze. Most a követeléseik mentén mutatjuk be a magyar közoktatás helyzetét.

https://index.hu/belfold/2022/11/07/oktatas-tuntetok-9-pont-kovetelesek-pedagogus-szakszervezetek-palya-tamas/

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Egyre nagyobb az elégedetlenség az egyházi iskolákban

2022.11.08

A változást szorgalmazó pedagógusok szerint a bér csak a jéghegy csúcsa, friss állásfoglalásukban a követeléseiket öt pontban fogalmazták meg:

  1. Új nemzeti oktatási stratégiát! Egy oktatási stratégia megszületéséhez széles szakmai konszenzus szükséges. Kialakításához oktatási háttérintézmények kellenek, illetve be kell vonni a szakmai szervezeteket és minden, oktatásügyben érintett csoport képviselőit. Az intézményi átalakításon túl az oktatási stratégia része kell hogy legyen a Nemzeti Alaptanterv, a kerettantervek és az érettségi követelményrendszer felülvizsgálata.
  2. Gyerekbarát oktatást! A családbarát politika eredményeit megkérdőjelezi, ha a családok támogatása csak az iskola kapujáig tart. Aki az iskolát nem támogatja, az a családokat sem támogatja igazán. Az iskolai tananyag tartalma, mennyisége, a nevelés és az oktatás módja a gyerekek valódi igényeinek feleljen meg! Csökkenjen a tanárok óraterhelése, hogy maradjon idejük és energiájuk a diákjaikkal való személyes törődésre! A pedagógusoknak ne kelljen másodállást vállalniuk, a saját gyerekeik számára is lehessenek jelen szülőként, családfenntartóként!
  3. Autonómiát! A gyerekek igényei intézményenként eltérőek. A helyi igényekre helyben kell válaszoknak születniük. A törvényi szabályozás engedje meg, hogy a pedagógusok szabadabban alakíthassák pedagógiai programjukat! Ennek feltétele a tankönyvek széles választéka és a szabad tankönyvválasztás is. Az intézmények kapjanak valódi önállóságot, a működtetés kérdéseiben az állami fenntartású iskolákban se egy tőlük távoli tankerület döntsön!
  4. Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért! Az oktatás felemelésének legelső feltétele, hogy jó képességű fiatalokat kell megnyerni az oktatás számára, a pályaelhagyást pedig meg kell állítani. A pedagógusbérek hosszú távon kiszámíthatóan tegyék lehetővé egy család eltartását és az értelmiségi életformát! Garantálja törvény a bérek értékállóságát! A fizetés legyen igazságos: igazodjon a munkaterheléshez, az óraszámhoz, legyenek kifizetve a helyettesítések és minden tanórán kívüli tevékenység!
  5. Megbecsülést a pedagógusoknak! A pedagógusok munkájának megbecsülése mutatja meg azt, hogy egy ország vezetése hogyan gondolkodik az oktatásról. A tanári tiltakozások az oktatás mély válságának tünetei, a sürgős változás iránti vágy vezeti őket. Szolidaritást és együttműködést várunk a véleményükért kiálló pedagógusokkal! A tünetek felszíni kezelése helyett irányuljon nagyobb figyelem a tiltakozásokat kiváltó okokra! Induljanak érdemi tárgyalások a pedagógusok képviselőivel! Az oktatás ügye nemzetstratégiai kérdés, amely felelős oktatási minisztérium felállását követeli meg!

https://index.hu/belfold/2022/11/08/oktatas-palyaelhagyas-tanarballagas-egyhazi-iskolak-elegedetlenseg-kiallas/

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

„A pedagógusok nem a kormány ellen küzdenek, hanem magukért”

2022.11.12

Pár év múlva a tanárhiány olyan mértékűvé válhat, hogy összeomlik a hazai közoktatás – jelentette ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Tanárképző Központjának főigazgatója, a germanisztikát oktató Gerner Zsuzsanna.

https://nepszava.hu/3175356_gerner-zsuzsanna-oktatas-tanar-magyarorszag-tiltakozas-interju

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Tényleg becsapták a tanárokat – Hoffmann Rózsa helyettese ezért mondott le 10 éve

2022.11.14

Gloviczki Zoltán elárulja, ő is végigtüntette a kétezres évek elejét, azóta pedig az oktatás helyzete még rosszabb lett.

Az interjú további részében Gloviczki Zoltán beszél arról, miként lett az Oktatási Hivatal elnöke, miként születtek politikai nyomás alatt az új tankönyvek, és miért lett az Apor Vilmos Főiskola rektora.

https://www.valaszonline.hu/2022/11/14/gloviczki-zoltan-oktatas-nagyinterju/

https://24.hu/belfold/2022/11/14/tenyleg-becsaptak-a-tanarokat-hoffmann-rozsa-helyettese-ezert-mondott-le-10-eve/

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A szabad tankönyvválasztás ismételt bevezetésének költségvetési indoklása

2022.11.22

 

Szűcs Tamás: az oktatásban szintet léptek a tiltakozások, egyre erőteljesebbek

2022.11.22

Ennek a tiltakozási hullámnak az oktatásban nem az a természetrajza, mint ami az elmúlt években volt: egyszer elindul, kulminál, majd egy kiszámítható ív mentén elhal – véli Szűcs Tamás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára.

A Földes diákjainak nyílt levele, a „tanulni akarunk, de nem mindegy hogyan” tulajdonképp egy vádirat a mai oktatási rendszer ellen. Amit leírtak, abban tökéletesen igazuk van. Mivel lehetne a diákokat megnyugtatni?

Ez nehéz, mert amikor nincs tanár, vagy elmenni kényszerül, akkor elsődlegesen sérül a diák érdeke is. Nyilvánvaló, hogy konkrét tettekkel lehetne őket leginkább megnyugtatni. Például azzal, hogy a kormány meghátrálna olyan dolgokban, amikhez még pénz sem kell, vagy visszahelyezné a kölcseys tanárokat. A diákság nagyon jelképes, és nagyon egyszerű dolgokból ért. Olyanokból nem, hogy ígérnek egy nagy béremelést a tanáraiknak, amely mondjuk az inflációt sem fedezi. Ezt nem értik. Azt gondolom, hogy több fronton vissza kéne vonulnia a kormánynak, és amihez nem kell pénz, azt komolyan kéne végre venni. Ezek érintenék a diákokat is. Például egy szabadabb tankönyvválasztás, ami nem kerülne pénzbe, csak bizonyos kormányhoz közelálló lobbikörök anyagi veszteségét jelentené, de a költségvetésre nem róna terheket. Itt lehetne, sőt szerintem kellene visszalépni. Ebből értenének. Szerintem, ha egy jobb könyvet tudnának kinyitni, és biztonságban tudnák a pályán azokat, akiket ők szeretnek, a tanáraikat, az megnyugtatná őket, értenének belőle.

https://hirklikk.hu/kozelet/szucs-tamas-az-oktatasban-szintet-leptek-a-tiltakozasok-egyre-eroteljesebbek/407320/

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Súlyos bizonyítványt kapott a magyar oktatás

2022.11.24

Egy új uniós jelentés adatokkal bizonyítja a magyar oktatás teljes kudarcát: az iskolai eredmények romlanak, az oktatásra fordított állami pénz kevés, egyre többen hullanak ki idő előtt a rendszerből, és kevés a képzett fiatal.

https://hvg.hu/kultura/20221124_magyar_oktatas_negativ_trend?s=hk

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A magyar oktatási rendszert méretgazdaságosabbá kell tenni, de ez rengeteg konfliktust szülhet

2022.11.30

A kutató Portugália és Észtország példáján mutatja be, hogyan lehet mérethatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni akár egy teljes ország oktatási rendszerét. Ezzel a közoktatás költségeinek racionalizálása mellett az égető tanárhiányt is részben orvosolni lehetne. Ahhoz viszont, hogy Portugália vagy Észtország nyomdokaiba lépjen a magyar oktatási rendszer, a konfliktusok rendezésére, párbeszédre és persze pénzre van szükség. Ugyanakkor nem elég a pedagógusbéreket emelni, a képzés átalakítására is szükség van, a tanároknak pedig vissza kell kapniuk autonómiájukat.

https://qubit.hu/2022/11/30/a-magyar-oktatasi-rendszert-meretgazdasagosabba-kell-tenni-de-ez-rengeteg-konfliktust-szulhet

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók