Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

Lassú pusztulásban a közoktatás – Radó Péter: Legyünk a digitális vas és acél országa!

2018.07.02

Nem, nem igaz, hogy nem lesz munka, munka mindig lesz. Csak nem mindenkinek. Magyarországon sokaknak nem – mondja Radó Péter oktatáskutató az úgynevezett robotizációs forradalomról. Radó rendkívül sötéten látja a magyar oktatás helyzetét, s a jelenlegi rendszerből szerinte nem látszik a kiút.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Akár már az általános iskolában elkezdődhetne a diákok hazafias nevelése

2018.07.02

"Nagyon kevés olyan hely van a világban, ahol konkrét tantárgy a hazafias nevelés vagy a honvédelmi nevelés. Ahol létezik, alapvetően közismereti tantárgyakban, történelemórák keretében, földrajzórán, állampolgári ismeretek és egyéb más tantárgyak között helyezik el ezeket. Ott viszont, ahol a tantervben ezek a szempontok is jelen vannak, meggyőződésem, hogy erősebb és egészségesebb nemzettudatú fiatal emberek hagyják el az iskolákat" - mondta az interjúban a kormánybiztos.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

"Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?"

2018.07.02

A kormány szerint a tankönyvellátási rendszer megújításának kiemelt célja volt a minőségi és elérhető árú tankönyvek biztosítása, a rendszer pedig racionális és átlátható. Írásbeli kérdésre válaszolt a minisztérium.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

ESETTANULMÁNY A TANKÖNYVPIAC ÁTALAKULÁSA A RENDSZERVÁLTÁSTÓL NAPJAINKIG

2018.07.03

Összefoglaló: A tanulmány bemutatja a magyarországi tankönyvpiac kialakulását, szereplõit és a piac napjainkig tartó fejlõdését. A tankönyvpiac számos, a hagyományos termékpiacoktól eltérõ jellemzõvel bír, amely alapvetõen a tankönyv speciális jellegével magyarázható. Az állam közvetett módon kijelöl és kötelez a tankönyv fogyasztására, miközben azt is meghatározza, milyen feltételeknek kell megfelelnie a piacra kerülõ tankönyveknek. Az, aki a piaci kínálatból a terméket (a tankönyvet) kiválasztja (pedagógus) nem azonos a fogyasztóval (tanuló), illetve azzal, aki a termékért fizet (szülõ, állam). Mindezek ellenére a tankönyvpiac egy szabályos piac, ahol az eladók (kiadók) különbözõ üzleti stratégiákat követve versenyeznek egymással. A tanulmány rávilágít arra a sajátos helyzetre amely a piaci mechanizmusok és az oktatáspolitikai célokat közvetíteni igyekvõ állami szabályozás együttes eredményeként áll elõ a tankönyvpiacon. Keywords: textbook, textbook market, market development, government control, market strategy Kulcsszavak: tankönyv, tankönyvpiac, piacfejlõdés, állami szabályozás, üzleti stratégia * A termék és szolgáltatás piacok átalakulása 1989 után címû, OTKA kutatás.

 

Még egy év, aztán vége a szép időknek: ostorral kergetik a diákokat szakmát tanulni?

2018.07.03

Nagyon nem mennek a diákok szakmát tanulni nyolcadik után. A kormánynak, illetve – a Parragh László vezette – Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának azonban már csak kicsit kell várnia: 2019 után gyökeresen megváltozik minden. Ha önként nem, majd kényszerből dönti el 14 évesen egy gyerek, mit kezd az életével.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Vesztesek

2018.07.05

Ahol van biztos nyertes, ott kell lennie biztos vesztesnek is. A költségvetés legnagyobb vesztese az oktatás. Gyakorlatilag egy fillérrel nem jut több pénz – az állam által leterített – közoktatásra, mint az idén. Nem lesz pénz a tornatermekre, a rohamosan romló épületek felújítására, a törvényszerűen és szélvészgyorsan amortizálódó infokommunikációs eszközök karbantartására, cseréjére. A sor tetszőlegesen folytatható.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

(2565)TANOSZ állásfoglalás

2018.07.05

Rétvári Bence parlamenti államtitkár Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő „Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?” című, írásbeli választ igénylő kérdésére adott válaszában olyan kijelentéseket találunk, melyet egyesületünk visszautasít, vagy elfogadhatatlannak tart.

 

"Visszautasítjuk" - válaszoltak Rétvári Bencének a tankönyvesek

2018.07.06

Az egyesület szerint a parlamenti államtitkár a magánkiadókat úgy állítja be, mintha azok a gyerekek érdekei helyett csak a megszerezhető profittal törődnének. Ezért visszautasítják ezt az általánosító kijelentést.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Több száz tankönyvet átírnak - végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?

2018.07.08

A kormány 2019-re új Nemzeti alaptantervet (Nat) és ehhez új tankönyveket is ígér, az Emmi államtitkára szerint a következő években több száz taneszközt dolgoznak át vagy fejlesztenek az "állami szerepvállalásnak köszönhetően". A tankönyveket az egri Eszterházy Károly Egyetemhez áttett OFI fejleszti és adja ki.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Beperlik a hivatalt a tankönyvkiadók

2018.07.08

Az állam a kötetek szakmai minőségének érdemi vizsgálata nélkül próbálja kiszorítani a piacról a magánkézben lévő tankönyvkiadókat, de ők nem hagynák magukat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Pert indít az Oktatási Hivatal ellen öt tankönyvkiadó

2018.07.08

Pert indít az Oktatási Hivatal ellen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó, miután több tankönyvük esetében elutasították hosszabbítási kérelmüket. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint mindent szabályosan csináltak. Úgy vélik, az engedélyt nem a tankönyvek minősége miatt tagadták meg tőlük, hanem azért, mert nem állami kiadókról van szó. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20180707-pert-indit-az-oktatasi-hivatal-ellen-ot-tankonyvkiado/hirkereso

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Pert indítanak az Oktatási Hivatal ellen a tankönyvkiadók

2018.07.09

Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Diszkrimináció miatt perelik tankönyvkiadók az Oktatási Hivatalt

2018.07.09

Régóta használt és bizonyított tankönyveket vesz el az iskoláktól az Oktatási Hivatal azzal, hogy a köteteket a szerint engedélyezi, állami vagy magán kézben van-e a kiadójuk. A nyilvánvaló jogtalan megkülönböztetés miatt több kiadó is bíróságra megy – mondta el a Klubrádióban a tankönyvesek egyesületének elnökhelyettese.
Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó perelni fogja az Oktatási Hivatalt, mivel nem engedélyezték több száz tankönyvük további használatát az iskolákban.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnökhelyettese, Romankovics András a Reggeli Gyorsban azt mondta, az engedélyt nem a tankönyvek minősége miatt nem kapták meg, hanem azért, mert nem állami kiadók, ez pedig szerintük diszkrimináció.

A szakmai szervezet tisztségviselője szerint az Oktatási Hivatal eljárása jogszerűtlen, és az iskoláknak is árt, hiszen a tanárok nem választhatják a szerintük legjobb minőségű tankönyveket.

Miközben a tankönyvek minőségéról van szó, nem azokat, hanem a kiadókat bírálják el. Példaként hozta, hogy két öt évvel ezelőtt még elfogadott kötet közül annak a használatát, amelyiknek a kiadója azóta állami kézbe került, engedélyezik, a másikét, a magántulajdonban maradt cégét nem. Eközben se a tankönyvek nem változtak, se a kerettanterv, amelyhez készültek, illetve a Nemzeti alaptanterv (NAT) és az engedélyezési eljárás menete sem.

Ezzel a nyilvánvaló és jogtalan megkülönböztetéssel elsősorban az iskolákat sújtják, akiknek a tankönyvek minősége számít, most pedig hosszú évek óta használt és bizonyított kiadványokkal nem folytathatják az oktatást – mondta Romankovics András.

(Klubrádió)
Hallgassa meg
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Jelentősen tovább szűkül a Fidesz-kormányok által amúgy is korlátozott tankönyvpiac

2018.07.10

Adminisztratív intézkedésekkel szűkíti tovább az állam a tankönyvpiacot – a magánkiadók több száz kiadványának engedélyét nem hosszabbították meg. A cégek perelnek, szerintük az Oktatási Hivatal törvénysértően járt el.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Kitépett lapok

2018.07.10

Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó indít pert az Oktatási Hivatal ellen, mivel több tankönyvük esetében is elutasították a hosszabbítási kérelmüket. Itt volt a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke, Romankovics András.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Ön- és közveszélyes keresztes háborút vív a tankönyvpiacon a kormány

2018.07.11

Az állam minél jobban ki akar szúrni a tankönyvpiaci magáncégekkel, ezért ott gáncsolja azokat, ahol tudja, állítják a szakma ismerői. Most épp a korább tankönyvek engedélyeit nem hosszabbítják meg, holott erre nincs jogalap. Pontosabban egy van – az erősebb kutya előjoga. Csakhogy ezzel épp magát készül lábon lőni a kormány.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Teljes a homály: még mindig nem lehet tudni, milyen az iskolai nyelvoktatás

2018.07.12

Továbbra sem hajlandó elárulni a kormány, milyen eredmények születtek azon az Oktatási Hivatal által elvégzett felmérésen, amely a hazai nyelvoktatás helyzetét és a középiskolások nyelvtudását vizsgálta.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Továbbra sem vonzó a tanári pálya

2018.07.12

Több ezer pedagógus hiányzik a magyar iskolákból, és a helyzet egyre romlik, a kormány állításaival szemben ugyanis nem volt jelentős béremelés a pályán. Ha ez továbbra is elmarad, még nagyobb romlás várható a jelenleg is drámaian alacsony színvonalú magyar oktatásban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mégis bevezethetik a 9 évfolyamos általános iskolát? Újabb javaslat született

2018.07.12

Leporolta a kilencosztályos általános iskola bevezetésnek ötletét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely száznyolcvan pontos javaslatcsomagot dolgozott ki az ország versenyképességének javításáról, kedden át is adták a dokumentumot a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak. Több tanítót vennének fel az iskolákba és rugalmasabb tanterveket adnának a pedagógusok kezébe.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A magyar éleurópai iskolákból menekülnek a tanárok

2018.07.12

A tanárok alkotói szabadságának lőttek, nem választhatják meg, hogyan, milyen módszerekkel, milyen tankönyvekből és milyen tantervszerint gondoskodjanak a gyerekek oktatásáról. Fejbólogatást és nem kreativitást, vállalkozó szellemet várnak el tőlük.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók