Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

Megszólalt az új miniszter: "az ismeretanyag átadásának tempója gyorsabb kellene hogy legyen"

2018.06.01

A nemzeti alaptantervet kiváló, de a kivitelezéssel vannak gondok, például az ismeretanyag átadásának tempója gyorsabb kellene hogy legyen - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Rosszul járhatnak a jövőre érettségizők: a történelemtanárok is támogatják a diákok petícióját

2018.06.02

Valóban méltánytalan lenne, ha a következő tanévben vagy később érettségizők hátrányosabb helyzetbe kerülnének az idei évben vizsgát tevő társaiknál – így reagált a Történelemtanárok Egylete arra, hogy 11. évfolyamosok petíciót indítottak: azt szeretnék elérni, hogy ők is használhassák majd a történelemérettségin a kronológiát tartalmazó, „régi” történelmi atlaszt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Dobálják, mint a forró krumplit

2018.06.02

A Fidesz oktatáspolitikájának egyik legnagyobb vesztese a szakképzés és az abban tanuló gyerekek, annak ellenére, hogy maga Orbán Viktor, és egyik legbefolyásosabb tanácsadójának tartott Parragh László magyar kereskedelmi és iparkamarai elnök évek óta azt hangsúlyozza: egy szakma többet érhet, mint az érettségi vagy akár egy diploma.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Miért sikeresebb a mai fiatalok körében a Harry Potter, mint az Egri csillagok?

2018.06.04

"A kötelező irodalom lenyomata annak, hogy a társadalom mit gondol a világról, és az oktatáspolitika mit gondol a társadalomról. A rendszerváltozás óta kinyílt számunkra, magyarok számára a világ, már nem zárt társadalomban élünk, amelybe belekövesedett ez a sok-sok kötelező olvasmány. Véleményem szerint a gyerekeknek meg kell adni az olvasás élményét, és idővel újra kell gondolni az irodalomoktatást. Az is kérdés, hogy mennyire van szükség egyáltalán kötelező olvasmányokra. Meglátásom szerint kompromisszumra kellene törekedni: nagyon fontos, hogy bizonyos klasszikus magyar művek ne kerüljenek ki a kánonból – gondolok itt főként a kultúrtörténeti jelentőségű és az identitásunk számára is fontos regényekre, elsősorban a csodálatos A Pál utcai fiúkra. Azonban be kellene engedni az iskolába a kortárs könyveket és természetesen magukat a kortárs írókat is."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Tegye a szívére a kezét, ön mit ad a gyereke kezébe: Jókait vagy J. K. Rowlingot?

2018.06.04

„Nem vagyok én szadista, hogy a 15 évesekkel Goethét olvastassak” – fakadt ki Imre Flóra egy minapi konferencián. A szakemberek szerint igencsak át kellene alakítani a kötelezők listáját, hiszen számos mű egyszerűen nem érthető a legtöbb mai gyerekek számára. De lenne megoldás arra, hogy meg is maradjon Jókai meg nem is: a nagyobb tanári autonómia.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Itt az OFI magyarázata: ezért nincs kronológia az új történelmi atlaszban

2018.06.05

A 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi érettségin már csak az új történelmi atlaszt használhatják majd a diákok. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán részletes cikk jelent meg arról, miért nem tartják jónak, ha kronológia is van az atlaszban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Menekülés a közoktatásból: egyre többen „vállalkozásban” tanítják a gyerekeiket

2018.06.07

Alig tudnak felvenni gyerekeket magániskolákba, annyira sokan keresnek az állami intézményeken kívül lehetőséget. Jobb híján a szülők arra vállalkoznak, hogy magántanulói csoportokat alakítanak a legkülönbözőbb igényekkel. A sokféleségben van igény az egységes szervezési, módszertani támogatásra, védjegyre. Most úgy néz ki, hogy ez is megvan.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

"Elavult szemlélet" - térképész reagált az új, kronológia nélküli atlaszról szóló OFI-írásra

2018.06.07

Meglehetősen elavult szemléletet tükröz - így reagált az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán olvasható, az új történelmi atlaszról szóló írásra Hidas Gábor térképész.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Nagyon furcsa részletet találtak a tizenegyedikesek történelemkönyvében

2018.06.07

Elfogadható és eredményes lehet-e, ha az egyéni szabadság "némi korlátozásával" és "egy kis kegyetlenséggel" veszi rá az állam a cigány szülőket arra, hogy iskolába járassák gyermekeiket? Egyebek mellett erre a kérdésre kell választ találniuk azoknak a 11. osztályos diákoknak, akik az új állami tankönyvekből tanulnak történelmet.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Egyszer használatos magyar munkások – Szilágyi János: A jó munkaerő már elment az országból

2018.06.11

Az Orbán-kormány az egymillió munkahely ígérete után gyors sikert akart, ezért úgy növelték a foglalkoztatást, hogy bármi áron szakmát adnak a gyerekek kezébe. Hogyan lehet funkcionális analfabéta gyerekeknek szakmát adni? Úgy, hogy csinálnak egy lebutított szakképzést – mondja Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi képzési és oktatási igazgatója, aki 2016-ban mondott fel. Ma már ő is sok mindent másképp csinálna.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Winkler Márta: "A nehezen kezelhető diákok edzettek tanítóvá"

2018.06.11

A 60-as évektől próbálta szétfeszíteni az akkori egyenoktatás kereteit, majd 1988-ban megalakította az első alternatív iskolát, a most 30 éves Kincskeresőt. Úgy véli, a játék, a mozgás, a gondolkodni tanítás a legfontosabb az iskolában, és ezeket bármilyen rendszerben, bármilyen felügyelet mellett el lehet érni, ha a tanító rendelkezik belső szabadsággal. Winkler Mártával beszélgettünk, aki szerint az értelmetlen iskolai szabadság ugyanolyan káros, mint az értelmetlen előírások betartása.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Vekerdy Tamás: Nemzetpusztító baj van az iskola körül, ezzel valamit kezdeni kell

2018.06.13

Vekerdy szerint amúgy „az a rendszer baja, hogy nem viseli jól a kritikát. Komolyabb emberek, kollégák, lényegében egyetértenek velem abban, hogy abszolút baj van, nemzetpusztító baj van az iskola körül, és ezzel valamit kezdeni kell.”

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Jegyzőkönyv: közgyűlés 2018.

2018.06.15

 

Éves beszámoló 2017.

2018.06.15

 

Éves beszámoló 2018.

2018.06.15

 

2017. évi egyszerűsített mérlegbeszámoló

2018.06.15

 

Nem lesz külön tantárgy a hazafias nevelés az iskolákban?

2018.06.18

Külföldi példák mutatják, hogy a gyermekek hazaszeretetre nevelése jó dolog - ezt mondta Simicskó István, aki kormánybiztosként felel a hazafias és honvédelmi neveléssel, illetve az ezzel összefüggő beruházásokkal kapcsolatos feladatokért.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Lebutított tankönyvrendszer: milliószámra maradnak használatlanok az állami tankönyvek

2018.06.19

A most záruló tanévben a kormányzat a tanulók széles körére terjesztette ki a kölcsöntankönyv-rendszert, melynek súlyos hiányosságaira derített fényt szülői felmérésünk.

  • A gyerekeknek év elején kiosztott kölcsönkönyvek több mint fele (60,2%) már eleve rossz állapotú vagy a beleírások miatt korlátozottan használható volt.
  • A gyerekek a könyvekben nem emelhetik ki a lényeget, nem jegyzetelhetnek, és a tanév végén akkor is le kell adniuk, ha később az ismétléshez vagy az érettségire való felkészüléshez szükségük lenne rá.
  • A szülők nagy többsége (69,1%) szerint a rendszer korlátozza a gyermekeket a tanulásban, számos szülő (10,1%) ezért úgy döntött, hogy mégis megveszi a tankönyvet.
  • Az iskolának az év végén vissza kell vételeznie a kiadott könyvtári könyveket és elvileg kérnie kellene a szülőktől a sérült könyvek pótlását, ez azonban a gyakorlatban nem működik megfelelően.
  • Mindez szükségtelen többletterhet és stresszhelyzeteket okoz mind a diákok, mind a tanárok, mind a szülők részére, emellett az esélyegyenlőséget is tovább rontja.

Felmérésünk kiterjedt arra is, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében a következő tanévre lehetett utoljára nem állami kiadású közismereti tankönyveket rendelni; a 2019-20-as tanévtől kezdve a nem állami tankönyveket már nem lehet iskolai keretből megrendelni.

 

Odacsapott a kormánynak a Szülői Hang: elvárják a nem állami tankönyvek megrendelését

2018.06.19

A Szülői Hang felmérte a szülők véleményét és tapasztalatait a kölcsöntankönyvek és a nem állami tankönyvek rendelhetősége kapcsán. Az eredményeket elküldték az Emmi-nek és számos pártnak is. A problémákra és az elvárásokra hívják fel a figyelmet.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Lebutított tankönyvrendszer

2018.06.19

Az idei tanév végén minden korábbinál több család szembesült azzal, hogy vissza kell juttatni a tankönyveket az iskolai könyvtárba; amennyiben pedig a jelenlegi szabályozás nem változik, a 2018-19-es tanév lesz az utolsó, amelyre még rendelhettek nem állami tankönyveket az iskolák a közismereti tárgyak oktatásához.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók