Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tankönyvkritika

Cikkek

A „hun lobbi” útja az ötödikes törikönyvig: ilyen tanévkezdés még nem volt

2020.09.01

A magyar történészek által nem osztott magyarázat került az új Nemzeti alaptanterv (NAT) alapján rohammunkában átdolgozott ötödikes tankönyvekbe a magyar népnév eredetéről. Sokan vitatták a magyar irodalom tantervekben szereplő szerzőket is, pedig Wass Albert és Herczeg Ferenc beemelésénél fontosabb kérdés, hogy egyáltalán értik-e még a diákok a tőlük számon kért nemzeti kánont. Hogyan fogják a múltunkat és az irodalmunkat megtanulni mindössze két választható könyvből az ötödikesek, amikor például a gödöllői és a kunhegyesi járás iskolásainak szövegértését egy világ választja el egymástól? Elolvastuk, majd vezető tanárok segítségével értelmeztük az új tankönyveket.

 

Kis magyar mitológia

2020.07.17

A Történelemtanárok Egylete – a NAT2020 alapján átdolgozott tankönyvekről írt – gyorselemzését követően kaptuk az alábbi szaktörténészi elemzést az egyik új 5. osztályos tankönyvről. Az írást vitaindítónak szánjuk. Várjuk a további szakmai reagálásokat, közzétételükre nyitottak vagyunk.

https://tte.hu/kis-magyar-mitologia/

 

"Áldozatul esett egy szűklátókörű oktatáspolitikának" - nekrológ született a "régi" történelem atlaszró

2019.02.06

„Szomorú szívvel tudatjuk minden érintettel, egykori és mostani diákokkal, tanárokkal, szülőkkel, térképet szeretőkkel, hogy 60 éves korában eltávozott körünkből a Cartographia Tankönykiadó Kft., leánykori nevén a Kartográfiai Vállalat középiskolai történelmi atlasza” – írja „nekrológjában” Hidas Gábor térképész, a Cartographia Tankönyvkiadó Kft. társadalomtudományi szerkesztője.

 

TANÍTÓINK (IS) JOBB MINISZTÉRIUMOT ÉRDEMELNÉNEK…

2017.12.18

A 4. osztályosok nemzetközi szövegértés-vizsgálatainak margójára

Megszólalásom apropóját az elmúlt két hét azon minisztériumi szintű megnyilatkozásai szolgáltatták, amelyek a 2016-os nemzetközi szövegértés-vizsgálatban részt vett 4. osztályosaink jó eredményét kísérték. Amennyire helyén valóak Palkovics László első mondatai („Gratulálok a magyar diákoknak és az alsó tagozatban tanítóknak”), annyira szánalmas igyekezetnek tartom, hogy azt követően szinte valamennyi nyilatkozat az eredményeket az oktatáspolitikai vezetés saját intézkedéseinek tulajdonítja. Nézzük akkor a száraz tényeket!

 

Jó reggelt, MTA! Térképeken a történelem – régi-új atlasz a középiskolásoknak

2017.03.21

A költségtakarékossági okokból megszüntetett, ám az Eszterházy Károly Egyetem kebelén főnixként feltámadó Oktatáskutató és (tankönyv)Fejlesztő Intézet (OFI) az MTA Történettudományi Intézetével karöltve immár harmadik nekifutásra igyekszik használható történelmi atlaszt kiadni a középiskolák számára. Az átdolgozott atlasz változásairól az MTA tájékoztatót adott ki. (http://mta.hu/tudomany_hirei/terkepeken-a-tortenelem-uj-atlasz-a-kozepiskolasoknak-107467). Olvasva az ismertetőt az járt a fejemben, hogy vajon az MTA illetékesei ennyire tájékozatlanok, vagy szándékosan negligálják a középiskolákban eddig használt hasonló kiadványokat?

 

Az OFI történelmi atlaszainak elemzése

2016.06.15

Az OFI Történelmi atlasz általános iskolásoknak és Történelmi atlasz középiskolásoknak című kísérleti kiadványairól.

 

Kísérleti Tankönyvek Történelem 10.

2016.05.25

A Történelemtanárok Egylete Tankönyvelemző Műhelye által készített elemzés összefoglalója a
Kísérleti Tankönyvek Történelem 10. című kötetéről, a hozzá kapcsolódó digitális tananyagról és Munkafüzetről
 

Arató László – Bírálat az Irodalom 9. kísérleti tankönyvről

2016.04.24

Megjelent és immár online is olvasható Arató László kimerítő elemzése az Irodalom 9. című kísérleti tankönyvről és a hozzá készült digitális tananyagról.

 

A Nagy Tankönyvháború újabb fejezete

2015.11.27

Újabb állomásához érkezett a most már több éve tartó Nagy Tankönyvháború. Szeptember elején az iskolákba kerültek az OFI által legyártott általános- és középiskolai atlaszok mind földrajzból, mind történelemből.

 

A TTE Tankönyvelemző Műhelyének kritikája

2015.11.20