Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tankönyvkritika

Cikkek

TANÍTÓINK (IS) JOBB MINISZTÉRIUMOT ÉRDEMELNÉNEK…

2017.12.18

A 4. osztályosok nemzetközi szövegértés-vizsgálatainak margójára

Megszólalásom apropóját az elmúlt két hét azon minisztériumi szintű megnyilatkozásai szolgáltatták, amelyek a 2016-os nemzetközi szövegértés-vizsgálatban részt vett 4. osztályosaink jó eredményét kísérték. Amennyire helyén valóak Palkovics László első mondatai („Gratulálok a magyar diákoknak és az alsó tagozatban tanítóknak”), annyira szánalmas igyekezetnek tartom, hogy azt követően szinte valamennyi nyilatkozat az eredményeket az oktatáspolitikai vezetés saját intézkedéseinek tulajdonítja. Nézzük akkor a száraz tényeket!

 

Jó reggelt, MTA! Térképeken a történelem – régi-új atlasz a középiskolásoknak

2017.03.21

A költségtakarékossági okokból megszüntetett, ám az Eszterházy Károly Egyetem kebelén főnixként feltámadó Oktatáskutató és (tankönyv)Fejlesztő Intézet (OFI) az MTA Történettudományi Intézetével karöltve immár harmadik nekifutásra igyekszik használható történelmi atlaszt kiadni a középiskolák számára. Az átdolgozott atlasz változásairól az MTA tájékoztatót adott ki. (http://mta.hu/tudomany_hirei/terkepeken-a-tortenelem-uj-atlasz-a-kozepiskolasoknak-107467). Olvasva az ismertetőt az járt a fejemben, hogy vajon az MTA illetékesei ennyire tájékozatlanok, vagy szándékosan negligálják a középiskolákban eddig használt hasonló kiadványokat?

 

Az OFI történelmi atlaszainak elemzése

2016.06.15

Az OFI Történelmi atlasz általános iskolásoknak és Történelmi atlasz középiskolásoknak című kísérleti kiadványairól.

 

Kísérleti Tankönyvek Történelem 10.

2016.05.25

A Történelemtanárok Egylete Tankönyvelemző Műhelye által készített elemzés összefoglalója a
Kísérleti Tankönyvek Történelem 10. című kötetéről, a hozzá kapcsolódó digitális tananyagról és Munkafüzetről
 

Arató László – Bírálat az Irodalom 9. kísérleti tankönyvről

2016.04.24

Megjelent és immár online is olvasható Arató László kimerítő elemzése az Irodalom 9. című kísérleti tankönyvről és a hozzá készült digitális tananyagról.

 

A Nagy Tankönyvháború újabb fejezete

2015.11.27

Újabb állomásához érkezett a most már több éve tartó Nagy Tankönyvháború. Szeptember elején az iskolákba kerültek az OFI által legyártott általános- és középiskolai atlaszok mind földrajzból, mind történelemből.

 

A TTE Tankönyvelemző Műhelyének kritikája

2015.11.20

Tényleg ezek az atlaszok kerültek be az iskolákba?

2015.09.12

Ez év áprilisában a tankönyvrendelési időszak közepén kapott nyilvánosságot, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a kísérleti tankönyvek mellett általános iskolai és középiskolai kísérleti történelmi és földrajzi atlaszokat is fejleszt.

 

Hoppá, avagy hogyan támogassuk a közoktatáson keresztül a telefontársaságokat

2015.09.12

Az idei tanévnyitó kapcsán a közoktatási államtitkár szájából elhangzott a nagy bejelentés: 2017-től minden tankönyv ingyenes lesz. Ebbe a vonulatba illeszkednek az OFI által rohammunkában, néhány hónap alatt kifejlesztett, új iskolai atlaszok. Egy-egy földrajzi és történelmi atlasz az általános és egy-egy a középiskolák számára.

 

Javított kiadás: A kísérlet folytatódik

2015.06.12

Eddig már kétszer írtunk a kísérleti tankönyvek és munkafüzetek magyar őstörténeti fejezeteiről. Most arról kaptunk értesítést, hogy a szerzőknek engedélyeztek egy villámgyors korrektúrát. Megnéztük az eredményt.