Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

Újabb iskoláknak menne neki az Orbán-kormány

2019.07.03

Ijesztően hangzik az alternatív iskolákra nézve a köznevelési törvény módosításához benyújtott újabb passzus, de szakértők szerint a jogszabály annyira zavarosra sikeredett, hogy még nincs minden veszve. A változtatások okait sem értik: eddig is kaphattak osztályzatot a diákok, eddig is a NAT-hoz igazodtak a tanterveik, és biztosított volt az átjárhatóság. Update: elhalasztják a módosítóról szóló keddi szavazást.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Rétvári Bence büszke a magyar oktatásra, de magát cáfolja

2019.07.03

Vannak bizonyos körök, akik támadják a magyar oktatási kormányzat teljesítményét, pedig az nagyon is rendben van – nagyjából ez olvasható ki az Emmi parlamenti államtitkárának a pártlapban adott interjújából. Észre sem veszi, hogy érveivel saját magát cáfolja.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Jóval több tankönyvet és olcsóbban rendeltek az iskolák

2019.07.09

Félmillióval több tankönyvet rendeltek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésre, az erre fordított költségek 700 millió forinttal csökkentek tavalyhoz képest - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Nagyot szorított a kormány az iskolákon, amit mindenki megérez

2019.07.15

A tankönyvpiac beszűkítése, teljes államosítása nehéz helyzetbe hozza a pedagógusokat, nagyban korlátozza módszertani szabadságukat - írta a PSZ, amely nem ért egyet a magánkiadók kiszorításával.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Hont: Fekete, sima, bársony Takaró

2019.07.18

„Nem sejthetjük, miért gondolták a szervezők, hogy a számos, kiváló magyarországi irodalomtörténész közül a szlovákiai magyar pedagógusok okítását éppen Takaró Mihályra bízzák.” A dilemmát a pozsonyi Új Szó munkatársa fogalmazta meg.
Ám Takaró ezen túlmenően is rendelkezik fontos közmegbízatással – ő felel a Nemzeti Alaptanterv hazafiasításáért –, így szavai nem teljesen magánfontosságú, hibbant dörmögések. (Amúgy azok.)
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

TANOSZ közlemény 2019. július 17.

2019.07.18

Az államtitkároknak nem kellene nyilatkozniuk olyan ügyekben, amelyekhez nem értenek!

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, jobban megtalálták a számításaikat az iskolák az új tankönyvjegyzékkel: míg tavaly csaknem 12 millió tankönyvet rendeltek az iskolák tanévkezdésre, addig most 12 millió 503 ezer rendelés érkezett. Az állam bebizonyította azt is, hogy mindez - a jó minőség mellett - megvalósulhat olcsóbban is, ugyanis a leadott rendelések értéke 700 millió forinttal kisebb, mint az előző évben - ismertette az államtitkár, hozzátéve, hogy 2017-hez képest 1,2 milliárd forinttal kevesebb a teljes "tankönyvköltés".

TANOSZ megjegyzés: Még a kérdésben nem kompetensek számára is nyilvánvaló, hogy a jegyzéken szereplő állami kiadványok árának a valósághoz semmi köze, a legtöbb esetben még az előállítás költségeit sem fedezi. Ebből arra a következtetésre jutni, hogy a „tankönyvköltés” kisebb lenne, a hozzá nem értés ékes bizonyítéka.

Az államtitkár kitért arra, hogy a tavalyi jegyzéken még jóval nagyobb arányban szerepeltek a magánkiadók, akiknek az engedélye azóta lejárt. A megrendelt tankönyvekből az állami kiadásúak száma 2,5 millióval magasabb, mint 2018-ban - jegyezte meg.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy jogi úton is az állami tankönyvkiadó "diadalmaskodott", több mint száz esetben nyert pereket, és egy bíró volt csupán, aki a magánkiadók javára döntött.

TANOSZ megjegyzés: Azon magánkiadók, amelyek nem tudták meghosszabbítani tankönyveik engedélyét, értelemszerűen a tankönyvjegyzékre sem kérhették kiadványaik felvételét. Ezért egyes kiadók átadták az állami tankönyvkiadónak néhány kiadványuk kiadási jogát. Ettől kezdve persze már ezek a kiadványok is az állami tankönyvek számát gyarapítják. Sok száz magánkiadós cím került le a jegyzékről, így ezek helyett idén már tényleg csak állami tankönyvet lehet rendelni.

A magánkiadók nem az állami kiadóval álltak perben, hanem az Oktatási Hivatallal, és nem egy, hanem két bíró marasztalta el a hivatalt az eljárással kapcsolatban.

Bódis József oktatási államtitkár arról beszélt, hogy a tankönyvellátás ingyenessé tétele a folyamat teljessé válásával évente több mint 14 milliárd forinttal csökkenti a családok terheit. Kitért arra is, egy "nagyon progresszív folyamat" indult el a 2013-14-es tanévben azzal, hogy megjelentek az ingyenes tankönyvek.

TANOSZ megjegyzés: „Ingyenes tankönyvek” természetesen nincsenek, nem is lesznek. Azt pedig nem tudjuk, a költségvetés valójában mennyivel támogatja meg az állami tankönyvek előállítását. Vannak viszont térítésmentes tankönyvek, de ilyenek voltak a 2013-2014-es tanév előtt is, azzal a különbséggel, hogy azokat nem csak kölcsönbe kapták a diákok.

Budapest, 2019. július 17.

            Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) nevében

Kereszty Péter, elnök                                                            Romankovics András, alelnök

20/661-1717                           e-mail: tanosz@tanosz.info                             70/337-9399

 

 

A Nemzeti Együttrohadás Rendszere

2019.07.18

NAT. Nemzeti Alap Tanterv.

Hoffmann Rózsa és a KDNP 2011-ben elkezdett nemzeti agyrohasztó programja okán, révén és miatt a magyar oktatás gőzerővel száguld a halálba.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Hétmillió tankönyv készül Debrecenben

2019.07.19

Tizenkét millió tankönyvből hétmilliót Debrecenben nyomtatnak idén. A munkát még ezen a héten befejezik az Alföldi Nyomdában, így nem lesz akadálya annak, hogy szeptember elsején minden iskolába kiszállítsák a könyveket, munkafüzeteket.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A pedagógushallgatók feléből sem lesz tanár

2019.07.24

A pályakezdők 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után otthagyja a katedrát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A közneveléssel összefüggő egyes törvények módosításáról

2019.07.25

2019. évi LXX. törvény A közneveléssel összefüggő egyes törvények módosításáról és a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény hatályon kívül helyezéséről

https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1900070.TV

 

Vekerdy az oktatási rendszerről: Állampolgárok helyett engedelmes rabszolgákat nevelünk

2019.07.25

A Magyar Narancsban interjút olvashatnak Vekerdy Tamás pszichológussal. A beszélgetés fő témáját a köznevelési törvény július 12-én elfogadott módosítása szolgáltatta, de Vekerdy azt is elmondja, mit gondol a Waldorf Szövetség tárgyalási stratégiájáról, és hogy mi köze a központosított iskolarendszernek a rabszolgatörvényhez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Kényszerpálya: magánkiadós tankönyvek kerültek az államhoz

2019.07.29

A szigorítás után nem tudták meghosszabbítani kiadványaik engedélyét és a tankönyvjegyzékre sem kérhették azok felvételét.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók