Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

CKP vélemény a Nemzeti Alaptanterv tervezetéről

2018.10.01

A Civil Közoktatási Platform (CKP) véleményezte a Nemzeti Alaptanterv augusztus végén nyilvánosságra került tervezetét. Álláspontunk szerint a NAT-2018 tervezet a tanítás-tanulás kérdéseiben korszerű szemléletmódot képvisel, tartalmi szabályozással kapcsolatos javaslatai, merev, indokolatlanul részletező előírásai azonban a szakmai szempontból pozitívan értékelhető alapelveknek ellentmondva tovább erősítik az oktatási központosítást, nem szüntetik meg a tanulók és a pedagógusok túlterheltségét, és ezzel tovább mélyítik a magyar oktatás egyre inkább láthatóvá váló válságát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Túl korai lenne, ha már 2019-ben bevezetnék az új alaptantervet?

2018.10.01

Jobb lenne, ha csak 2020-ban vezetnék be az új alaptantervet, és valóban jó lenne 20-30 témakörben maximalizálni az egy évben megtanítandó anyagot – vélik a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete által megkérdezett történelemtanárok.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Csökkentené a tantárgyak számát és visszavágná a tananyagot a PDSZ

2018.10.01

A tananyag visszavágását, a kötelező tárgyak számának csökkentését és a NAT-tervezetről szóló nyilvános vitákat kér a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely vasárnap tette közzé véleményét az új alaptanterv tervezetéről.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Bevezetik vagy kihajítják

2018.10.01

„Rossz vicc” – kommentálta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke egy, a szervezet által tartott fórumon, hogy összesen 30 nap volt az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) munkaanyagának véleményezésére, ami most vasárnap, szeptember 30-án lejár.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

„Ez a nemzeti alaptanterv nem a nemzet NAT-ja”

2018.10.02

Ha a jelenlegi tervezetet fogadják el, középfokon csak a diákok 40%-a, a gimnazisták számára lesz alkalmazható az új Nemzeti alaptanterv, „ez a nemzeti alaptanterv nem a nemzet NAT-ja” – írja a Civil Közoktatási Platform (CKP).

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

VIZSGÁLAT A KÖZNEVELÉSBEN FOLYÓ IDEGENNYELV - OKTATÁS KERETEIRŐL ÉS HATÉKONYSÁGÁRÓL

2018.10.02

Mostanában talán kevesen kérdőjelezik meg azt a kijelentést, hogy a köznevelésben folyó nyelvoktatás hatékonysága Magyarországon fejlesztésre szorul. A különböző nemzetközi felmérések sokszor kedvezőtlen képet mutatnak lakosságunk nyelvtudásáról és a yelvtanulási lehetőségekről, hazai felmérésekből pedig kevés áll rendelkezésre. Ebből a szempontból legfeljebb az érettségi eredményekre, a nyelvvizsga adatokra vagy a 2015-ben bevezetett angol és német nyelvi idegen nyelvi mérésre, és a 2014-ben elindított, csak a két tanítási nyelvű iskolákban lebonyolított célnyelvi mérések számaira támaszkodhatunk, amelyek eredményeiről azonban általánosítva elmondható, hogy a köznevelésben tanuló korosztály nyelvtudásáról pozitívabb képet mutatnak.

 

Valami nagyon nincs rendben az iskolai nyelvórákon, itt vannak az országos felmérés eredményei

2018.10.02

Motiválatlan diákok, tanárhiány, módszertani-szakmai felkészületlenség, technikai eszközök hiánya, túlterhelt tanulók – több sebből vérzik az iskolai nyelvoktatás, legalábbis ez derül ki abból a kutatásból, amelynek az elkészítését 2017 nyarán rendelte el a kormány. Egy biztos: elsősorban nem a nyelvórák számával van baj, bár a kutatók szerint érdemes lenne már az általános iskola 2. vagy 3. évfolyamán megkezdeni a nyelvtanulást.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Hamarosan a kormány elé kerül az idegen nyelvi stratégia

2018.10.04

A következő hetekben kerül a kormány elé az idegen nyelvi stratégia - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Valóban csökkenhet történelemből a tananyag az új NAT-ban?

2018.10.09

A történelemoktatás terén a legégetőbb probléma a tananyag zsúfoltsága, ezen kétségkívül változtat az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezete. Számos, főleg egyetemes történelmi téma került ki az új NAT-ból, ami korábban része volt a tantervnek - mondta a Magyar Időknek a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke.

Az új NAT tervezett, 2019 szeptemberi bevezetésével kapcsolatban Náray Mihály azt mondta: célszerű lenne megfontolni az egy évvel későbbi indulást, hogy a társadalmi vita javaslatait figyelembe vevő NAT és a kerettantervek elkészítéséhez legyen elegendő idő. Megjegyezte, hogy az új NAT-ban leírtakhoz igazodó tankönyvek elkészítéséhez is legalább egy évre van szükség.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt

2018.10.16

Elmarasztalta Magyarországot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt, kimondván: a hatóságok megsértették több, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cég jogait.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A tulajdonhoz való jogot sértette a tankönyvellátók ellehetetlenítése

2018.10.16

Az EJEB szerint a kormányzat döntésével tisztességtelen terhet rótt a vállalkozásokra, amely az elérni kívánt célokhoz képest aránytalannak tekinthető, és amellyel a magyar állam tulajdonképpen megfosztotta a tankönyvellátó cégeket az addigi piacuktól.

A tankönyvellátók azért fordultak az EJEB-hez, mert a magyar állam egy új jogszabály bevezetésével ellehetetlenítette a gazdasági tevékenységüket.

Az új jogszabály alapján a KELLO kizárólagosan látja el a tankönyvek beszerzését és iskolák számára történő értékesítését. A jogalkotó a módosítást azzal indokolta, hogy a vásárlók jogait kívánja megerősíteni és átláthatóbbá kívánja tenni a tankönyvek értékesítését.

A Kérelmezők szerint az új jogszabály központosította a tankönyvpiacot és azon monopóliumot hozott létre. A jogszabály a KELLO profitját 20%-ban határozta meg, amely az új szabályozás bevezetése előtt mindössze 3-5% volt.

Az EJEB azt is megállapította, hogy a Kérelmezők számára semmilyen jogorvoslati lehetőséget nem biztosítottak és nem kompenzálták őket a piacaik elvesztéséért sem. A Kérelmezőknek a felkészülési idő alatt sem volt lehetőségük a tevékenységük folytatására, vagy a tankönyvpiacon kívüli újraépítésére.

Az EJEB szerint sem a gyermekeknek sem szüleiknek nem származott haszna az új rendszer bevezetéséből.

 

Tankönyvpiac: a kormány fellebbez az EJEB-ítélet ellen

2018.10.17

A kormány fellebbezni fog a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi elsőfokú, nem jogerős ítélete ellen, amely “nem a tankönyvpiaci kiadványok fejlesztésének állami monopolizálása, hanem a tankönyvek iskolákba történő kiszállításának 2011 decemberében bevezetett és 2013-tól alkalmazott központosítása kapcsán született” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Újabb szervezeti vélemények a Nemzeti Alaptanterv tervezetéről

2018.10.24

Október elején a CKP HAT-tal közös véleménye mellett a közzétettük a Platformban együttműködő szervezetek addig megismert véleményét is a Nemzeti Alaptanterv tervezetéről.  Azóta újabb szervezetek véleménye készült el, így most 13 szakmai szervezetünk alapvetően egybecsengő, de szakterületük vonatkozásában egymást kiegészítő véleményét tudjuk elérhetővé tenni – többet az adott szakterület más szervezetei is aláírtak. A hónap végéig újabb vélemények várhatók.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Nem elég nemzeti az új alaptanterv tervezete, átdolgozzák

2018.10.24

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a lapnak nemrég megerősítette, hogy a minisztériumban jelentős mértékben átdolgozzák a tervezetet. Közölte, a módosított alaptanterv november közepére-végére készülhet el.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

56 ponton változtatna a jelenlegi oktatási rendszeren az ellenzék

2018.10.26

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom képviselője.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Felmondott a fél iskola

2018.10.27

A helyzet nem javult a KLIK átszervezése óta. A tankerületi központok hiába igyekeznek feladataikat maradéktalanul ellátni, számukra sem biztosítják a megfelelő forrásokat. Emellett a pedagógusok túlterheltsége miatt lehetetlen eredményes munkát végezni. „Nem látszik remény arra, hogy a távozó pedagógusok helyett megfelelő szakembert tudjunk felvenni” – írja Fazekas, aki szerint az életpályamodell megbukott, és a rendszer csak azért működik, mert az intézményvezetők utolsó erejükkel igyekeznek fenntartani.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

„Reflexszé vált a központosítás”

2018.10.27

Bod Péter Ákos a letiltott tanulmányáról és a tudomány szabadsága elleni támadásokról

A kormány itt azt gondolja, a gazdasághoz jobban ért, mint a vállalkozók. A tankönyvpiacot például jobban tudja működtetni, mint a tankönyves szakemberek. 

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Horn György: Rég tudom, hogy az iskola, bárhogy próbáljuk megújítani, halott

2018.10.28

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium alapítója bevallja, hogy az intézmény más lett, mint amilyennek eredetileg tervezték. És azt is, hogy nem tudja, mi a megoldás a 150 éve létrejött közoktatás problémáira, mert ha tudná, azt csinálná.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A TANOSZ véleménye a NAT-2018 tervezetről

2018.10.29

Összefoglaló véleményünk:

 A NAT-2018-ban megjelent célok és elvek lehetőséget kínálnak a sokszínűbb, módszertani eszköztárukban változatosabb digitális és hagyományos papíralapú taneszközök és tankönyvek fejleszthetőségére, viszont a tartalom részletes előírása erősen korlátozza a saját tantervekre és elképzelésekre épülő taneszközök fejlesztését, a különböző iskolatípusok oktatási céljaihoz igazodó tankönyvek és egyéb oktatási eszközök kialakítását.

 

Drasztikusan csökkent a nyelvvizsgák száma: „a gond az oktatás módszerével van”

2018.10.29

Szó volt arról, hogy egy kutatás során kiderült, hogy az iskolákban megfelelő mennyiségű óraszám áll rendelkezésre a nyelvtanuláshoz, tehát a gond az oktatás módszerével van. Légrádi szerint is a hatékonysággal lehet a probléma, különösen a kistelepüléseken. A kérdés összetett, folytatta, látszik, hogy a nyelvtanulás minősége a szakmai munkán múlik, melyben legfontosabb szerepe a nyelvtanárnak van. Legyen a nyelvtanár megfelelően képzett, kapjon megfelelő támogatást, motiválást, tette hozzá.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók