Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az archívum

Cikkek találhatók

Parragh László eldicsekszik, hogyan segített lezülleszteni az oktatást és közmunkássá tenni gyerekeket

2017.12.01

A gimnáziumbezárások atyja megint nagyot ment. Fájdalmasan nagyot.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Az elmúlt 8 év az oktatásban

2017.12.01

Szülői Hang Közösség

Közeledünk a választásokhoz, ezért el kell gondolkodnunk közös jövőnkről, melyben az oktatás meghatározó szerepet tölt be. Fontos, hogy mi, szülők is hallassuk a hangunkat, hiszen az oktatási rendszer a mi gyermekeinkért, a mi adónkból működik; szülőként mi tudjuk legjobban képviselni gyermekeink érdekét, és mi érzékeljük leginkább a problémákat is. Hogyan értékeljük az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítményét az oktatásban?

A Szülői Hang Közösség az alábbi kérdőívvel szeretné megismerni a szülők véleményét a jelenlegi helyzetről és a változtatási igényekről. Kérjük, saját tapasztalatai alapján válaszoljon rövid kérdőívünk kérdéseire. A válaszadás anonim, és nem kötelező minden kérdésre válaszolni. A kérdőívet természetesen bármely olyan családtag kitöltheti (mindkét szülő, illetve a nagyszülők is), akinek személyes tapasztalata van az oktatási rendszerről. A kérdőív szöveges kérdései teret adnak a vélemények, javaslatok részletes kifejtésére is. A válaszokat a Civil Közoktatási Platform szakértőinek bevonásával fogjuk kiértékelni. Az eredményeket nyilvánosságra hozzuk, így a szülői véleményeket, elvárásokat közvetíteni tudjuk azok felé, akik az ország vezetésére készülnek.

 

"Békén kellene hagyni a tanárokat"

2017.12.01

Gy. É.: Központi tananyagot előírni, egyáltalán a NAT-tal foglalkozni, azt évekig kutatni teljesen felesleges. A 2012-es NAT-ot amúgy is úgy vezették be, hogy semmilyen kutatás nem előzte meg, csak ráeresztették a gyerekekre. Már akkor is jól járnánk, ha azt visszacsinálnánk, de leginkább békén kellene hagyni a tanárokat. Inkább abban kellene az államnak segítenie, hogy a pedagógusoknak legyen ideje felkészülni – a gyerekek egyéni igényeire reflektáló – órákra. Szerintem minden tanórára legalább három felkészülési órát kellene számolni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Ideje lenne rákapcsolni, és átírni az alaptantervet

2017.12.03

Egy magániskola diákjai magabiztosan oldották meg az általunk kiválasztott kérdéseket. Itt inkább úgy tanítanak, hogy biflázás helyett a tudás alkalmazására legyenek képesek a gyerekek. „Nálunk a tanár mindig felírja a képleteket a táblára, és nem az a fontos, hogy tudd, hanem hogy felhasználd. Tudd, hogy mire kell használni” – magyarázta az egyik diák.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Brüsszeli köldökzsinóron lóg a magyar oktatás

2017.12.04

Meglehetősen borúsak az oktatási rendszer kilátásai: az Állami Számvevő-szék jelzései ellenére is 8-9 százalékkal alultervezte a kabinet az oktatási rendszer finanszírozását.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

AZONNALI INTÉZKEDÉSEK A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

2017.12.04

A konzultáción elhangzott szakértői összefoglaló írásos változata

2017. november 11-én sikeresen lezajlott a CKP által kezdeményezett konzultáció-sorozat első eseménye, amelyen a választásra készülő politikai pártok közül 10 ellenzéki párt képviseltette magát.

A konzultáción terítékre kerülő első témakör az ún. azonnali intézkedések kérdése volt. Arra kerestük a választ, hogy melyek azok a lépések, amelyeket egy reménybeli kormányváltást követően a 2018. szeptemberi tanévkezdésre MINDENKÉPPEN meg kell tenni.

A CKP előzetesen kidolgozott javaslatai és a megjelent 10 ellenzéki párt oktatáspolitikusai által bemutatott lépések között nagyfokú egyezés mutatkozott. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy bármilyen konstrukcióban is jutnak kormányzati pozícióba az ellenzéki pártok, egy irányba mutató stratégiáik okán komoly támogatottság mellett láthatnak neki a közoktatás megújításának.

 Nyilvánvaló az elszántság abban a tekintetben is, hogy már a következő tanév kezdetétől

- csökkentsék a pedagógusok terhelését, kötelező óraszámát,

- csökkentsék a diákok terhelését és kötelező óraszámát,

- visszaállítsák a 18 éves tankötelezettségi korhatárt (fokozatosan vagy azonnal),

- és visszaállítsák a tankönyvválasztás szabadságát is.

 

Javult a magyar gyerekek szövegértése

2017.12.05

Javuló eredményeket értek el a magyar gyerekek a legújabb nagy nemzetközi kompetenciavizsgálaton. Szemben a korábbi, lehangoló PISA-vizsgálatokkal, viszonylag jól szerepeltek a magyar diákok a kedden nyilvánosságra hozott PIRLS-méréseken. Ez a vizsgálat a negyedikes általános iskolások szövegértési képességeit méri. Az 50 vizsgált ország között a magyar gyerekek a jobbak között, a 9-16. helyen végeztek, és némileg saját magukhoz képest is javultak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Félsiker: negyedikben javult a magyar gyerekek olvasása

2017.12.05

A kedden megjelent nemzetközi PIRLS-mérés szerint a magyar diákok a nemzetközi átlag fölötti teljesítményt nyújtottak az olvasás-szövegértésben, sőt jobban szerepeltek, mint korábban. De akkor nem igazak a PISA-eredmények? Vagy ha igen, miért lesz katasztrofális a 15 évesek olvasása?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

2019 szeptemberében indulhat az új Nemzeti alaptanterv

2017.12.05

Az új Nemzeti alaptanterv szakmai szempontok mellett készül – ismertette az Országgyűlés kulturális bizottságában Csépe Valéria. Szerinte elengedhetetlen, hogy a most még készülő NAT-ot társadalmi közmegegyezésre bocsássák.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Visszavonul Hoffmann Rózsa

2017.12.05

A politikus 2010 júniusától 2013 februárjáig a humán csúcsminisztérium oktatásért felelős államtitkára volt.  Vezetése alatt – 2010 augusztusától – kezdődött az állami szerepvállalás jelentős növelése az oktatás finanszírozásában, az önkormányzati iskolák egy részének állami kezelésbe vétele Orbán Viktor "évtizedes álma" alapján. De az új pedagógusi életpálya-modell kidolgozása is Hoffmann Rózsa nevéhez kapcsolódik. A diáktüntetések idején a posztot szétválasztották, a felsőoktatási államtitkár Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora lett, Hoffmann Rózsa pedig a köznevelésért felelős államtitkár a 2014-es választásokig.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Társadalmi tragédiát jósol a szakértő

2017.12.06

Jó pillanatképet készít a szövegértésre alapuló iskolai teszt a magyar diákokról.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A magyar diákok minden eddiginél jobb eredménye nem pont az, aminek látszik

2017.12.06

Lehet annak örülni, hogy egy felmérésen jól teljesítettek a magyar iskolások, de a helyzet közel sem olyan rózsás, mint amilyennek elsőre tűnik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország

2017.12.07

Kicsit vicces, hogy Lázár Ervin A nagyravágyó feketrigó című mesekönyve taszított be minket az ügynökszervezetek körébe.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A Civil Közoktatási Platform is nekiment az oktatási államtitkárnak

2017.12.08

„A 2016-os PIRLS-mérés eredménye egyáltalán nem bizonyítja, hogy helyes lenne a kormány oktatáspolitikája, Palkovics László megtéveszti a szakmai és a széles közvéleményt” - írja pénteki közleményében a Civil Közoktatási Platform.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A felsőoktatás és a tudomány nem látványsport

2017.12.11

Padisák Judit szerint azonban a finanszírozás és az autonómia sérülése mellett más problémák is vannak, a következmények pedig nagyobb bajokra mutatnak rá.
"A szakgimnáziumokban a természettudományok összevonásából keletkezett science tantárgy oktatásához azonban a komplex természettudományi oktatásra képzett tanárok és a megfelelő tankönyvek is hiányoznak."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Nyilvánosak a 2016-os PIRLS-mérés eredményei

2017.12.12

2017. december 5-én, 11.00 órakor sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a PIRLS-nemzetközi tanulói szövegértési vizsgálat legfrissebb eredményeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága és az Oktatási Hivatal.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

A kiszámíthatóság és a nyugalom meghozta az eredményét

2017.12.13

A kiszámíthatóság és a nyugalom meghozta eredményét - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán a PIRLS- (Progress in International Reading) felmérés eredményeivel kapcsolatban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Elfelejthetjük a tankönyveket, minden magyar gyerek tablettel mehet majd iskolába

2017.12.13

Már jövőre minden iskolában lesz erős internet, de a Digitális Oktatási Stratégia alapján ezen kívül átalakulhat a tankönyvpiac, minden gyerek okoseszközzel mehet iskolába, új szemléletű tanórák lesznek, a tanároknak számot kell adni a digitális kompetenciájukról. Horváth Ádámmal, a stratégia megvalósításáért felelős Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetőjével beszélgettünk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Szomorú tények az oktatásról szóló országjelentésben

2017.12.14

December 7-én tartották az EU oktatási országjelentésének, az Oktatási és Képzési Figyelő 2017 hazai bemutatóját. (Maga a jelentés már korábban nyilvánosságra került.)
A jelentés tragikus képet mutat – habár a kormányzati propaganda csak a pozitívnak minősített intézkedéseket emelte ki a dokumentumból (lásd: NAT-felülvizsgálat, kisgyermekkori nevelés, pedagógushallgatók számának növekedése).
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Felső tagozatban valami elromlik

2017.12.16

Az utóbbi időben ismét felélénkült a vita annak kapcsán, hogy vajon érdemes lenne-e a kötelező olvasmányok közül kivenni azokat a műveket, amelyek korban és nyelvileg már nagyon távol állnak a mai diákoktól, ezért nagy nehézségbe ütközik az olvasásuk. Sok tanár és szakértő szívesen emelne be több kortárs művet az olvasmányok közé és örülne, ha nem kronológiai sorrendben kellene tanítani a műveket.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Mappák találhatók

Mappák nem találhatók