Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanulmányok, elemzések

Cikkek

Történelem 9. A TTE Tankönyvelemző Műhelyének kritikája

2015.11.17

Bírálat a Kísérleti Tankönyvek Történelem 9. című kötetéről, a hozzá kapcsolódó digitális tananyagról és Munkafüzetről.

A Történelemtanárok Egyletének Tankönyvelemző műhelye 95 oldalas (!) elemzést készített

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanulmányok, elemzések | Hozzászólások: 0

Hunya Márta: eLEMÉRÉS 2011 – 2015

2015.09.25

Infrastruktúra
Az infrastruktúra állapota a második mérési évben jelentős fejlődést mutatott, majd stagnált, második éve  növekvő  mértékben romlik.  Ez  az  egyetlen  terület,  amely  egyáltalán  nem  fejlődik.  A  technikai eszköztár  szintje a 2011-es  érték
alá  esett,  a  hozzáférés  a  tavalyi  értéken  áll;  az  iskolavezetés  és  a
fenntartó hatása 2011 és 2012 közötti értéket mutat.

 

Tankönyvkiadás, tankönyvhasználat nálunk és külföldön

2015.07.15

2010 tavaszán az OFI megbízást adott egy olyan munkaanyag elkészítésére, amely nemzetközi áttekintést ad más országok tankönyvpolitikájáról és gyakorlatáról.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanulmányok, elemzések | Hozzászólások: 0

Poroszos-e a mai magyar iskolarendszer?

2015.07.08

A porosz iskolarendszert szokás szidni. De mit is értünk alatta, miért szidjuk jogosan?

Gyakran a kritika kimerül felszíni dolgokban: Úgy tűnik, mintha a porosz iskolarendszer csupán a szigorú tanárt jelentené. Valójában ez önmagában igaz, a rendszer többet jelent. Többet jelent, mert magában foglal egy hibás tanulás elméletét, egy rossz iskolai szervezetet, egy rossz tanári szerepet is. Az alábbiakban megpróbálom a rendszert leírni, keletkezését, és azt is, ahogy elterjedt, és terjed ma is.

 

EMMI – Köznevelés-fejlesztési stratégia

2015.06.04

A Köznevelés-fejlesztési stratégia főbb vezérelvei közé tartozik egyebek mellett a tanulói tárgyi tudás, a készségek, képességek szintjének emelése, fejlesztése, a pedagógusok módszertani kultúrájának fejlesztése összhangban az új tantervi-tartalmi szabályozókban megjelenő követelményekkel, az új tantervi-tartalmi szabályozóknak megfelelő taneszközök fejlesztése, bevezetése, elterjesztése, a felzárkózás támogatása, az innováció és a tehetség támogatása a köznevelés minden szintjén, a pedagógusképzés fejlesztése és a szakmai fejlődésének biztosítása.

 

A törvény a tiszta beszéd?

2015.06.02

2015. év januárjában hozott döntést az Alkotmánybíróság Magyarország egyik legnagyobb tankönyvkiadójának panaszáról, amely a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvényben foglaltakat kifogásolta.

A döntés roppant tanulságos. Mutatja, hogy a magyar társadalom olyan kérdésekben, amely a társadalom alapját jelentő magántulajdont érinti, gyerekei, unokái jövőjét befolyásolja, szinte teljesen érdektelen, hiszen meg sem érintette a hazai média ingerküszöbét. Egyben mutatja azt is, hogy Magyarország talán legnagyobb tiszteletben álló testülete sem képes a polgári gondolkodásnak arra szintjére jutni, amely a jogot önmaga igazolása helyett a társadalom rendje és polgárai biztonsága őrizőjének tartja.

 

 

Miklósi László: A zsidóság helye a magyar tankönyvekben 1920 és 1945 között

2015.06.01

A TTE elnökének tanulmánya a 2013/2014. tanév tankönyvei közül 27 történelem, irodalom és ének-zene mű elemzésére támaszkodik.

„Azt kívántam megmutatni, a zsidóság 1920-45 közötti bemutatásánál melyek a tipikus megközelítések, hangsúlyok, s melyek a különbözőségek, egyéni megoldások.”

A tanulmány végén szerző 5 pontban ajánlást tesz a Sorsok Háza kiállítás szakmai koncepciójához.

 

Kaposi József: A tankönyv szerepének változásai

2015.05.28

„Az elmúlt két évtizedben sokoldalú, sokarcú változás történt hazánkban, míg a tankönyvpiac a kötelező egykönyvűségtől a tankönyvválasztás szabadságán át eljutott a keresetvezérelt teljesen piaci alapon működő rendszerhez. A kialakuló és változó tankönyvpiac a kezdeti nehézségek után korlátozott állami beavatkozás mellett lényegében folyamatosan garantálni tudta a tankönyvellátás biztonságát, és kiegészülve az állami önkormányzati mechanizmusokkal tankönyvekhez való hozzáférés biztosítást minden tanuló számára családjuk szociális helyzetétől függetlenül. A változó körülmények között a tankönyvpiac innovatívan működött, a kiadók képesek voltak rendre megújulni és a körülmények változásait figyelembe véve alkalmazkodni a különböző feltételekhez.” (Iskolakultúra - 2012. 12. sz.)

 

Észrevételek az OFI által az általános iskolák 5. és 6. évfolyama számára készített kísérleti történelem tankönyvekhez

2015.04.29

 

Mérlegen az új ábécéskönyvek

2015.03.31

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Következő »