Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tankönyvkritika

Cikkek

A Kísérleti Tankönyvek Történelem 9. c. kötetéről

2015.05.19

Miért írtuk ezt a tankönyvkritikát? Mondhatnánk, részben azért, mert a mi kislányunk már szeptemberben ötödikes lesz, s már előre borzongunk attól, milyen tankönyvből kell történelmet tanulnia. Részben pedig azért, hogy érdemben válaszoljunk Németh Györgynek, aki a Történelemtanárok Egylete által szervezett vitán  az ún. kísérleti tankönyvek létrehozóinak egyik szószólójaként, a Történelem 9. szerzőjeként, pardon, tananyagfejlesztőjeként ezzel a gondolattal nyitott: azért írt tankönyvet, mert „kislányom 3 év múlva ötödikes”, és nem akarta, hogy „a korábbi vacak tankönyvekből” tanuljon.

 

Észrevételek az OFI által az általános iskolák 5. és 6. évfolyama számára készített kísérleti történelem tankönyvekről

2015.04.29

 

Hurrá, végre miénk kutya Szerbia!

2015.04.27

Olvasom a hatodikos kísérleti történelemkönyvben, hogy Zsigmond király idején a Szerb Királyság a Magyar Királysághoz tartozott. Ugyanott olvasom, hogy a Magyar Királyság határai Bécsig és Krakkóig terjedtek. Zsigmond mindezt három jelentős hatalom szorításában érte el.

Hibáktól hemzsegő, koncepció és szerkesztés nélküli, grafikailag minősíthetetlen, javítatlan, mondhatnánk nyomdafestéket nem tűrő térképek kapcsolódnak a leckékhez.

 

QUO VADIS, SCHOLA HUNGARICA? TÉNYEK VAGY BLÖFFÖK KÉPEZIK-E A TANANYAGOT?

2015.04.21

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tankönyvkritika | Hozzászólások: 1

Az inkerik, a vepszék és a salétrom

2015.04.10

Nem vagyok se nyelvész, se őstörténész, se módszertanos, se gyakorló tanár. Térképészként veszem a bátorságot, hogy a kísérleti tankönyvek körüli vita kapcsán megjegyezzem, úgy tűnik, hogy a sok bába között szép lassan szó szerint eltűnik a gyerek. Miközben az egyik oldal védi a mundér becsületét, a másik oldal pedig egymással is vitázva támadja mind tudományos, mind módszertani, és néha talán ideológiai oldalról az új könyveket, mintha egy alapvető kérdésről mindenki elfeledkezett volna. Kinek készül a tankönyv?