Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Megjelent az alternatív tankönyv- és taneszközjegyzék

2020.04.01

Tankönyvrendelési információk pedagógusoknak és szülőknek

2020/2021-es tanév

      A 2020/2021-es tanévre szóló hivatalos tankönyvjegyzékről a korábbi években megrendelhető
– közismereti tárgyú –magánkiadós tankönyvek többsége hiányozni fog. Több forrás is azt bizonyítja, hogy ezzel az intézkedéssel a gyakorló pedagógusok és szülők túlnyomó többsége nem ért egyet…

     Az így kialakult helyzetben a magánkiadók felkészültek arra, hogy eddig használt tankönyveik továbbra is rendelhetők legyenek, ha a pedagógusok (a szülőkkel együttműködve) úgy döntenek, hogy a jövő tanévben is ezekkel a kiadványokkal szeretnék folytatni vagy elkezdeni az iskolai munkát.

 Hogyan juthatnak hozzá a pedagógusok, szülők (diákok) az OH hivatalos tankönyvjegyzékén nem szereplő, de évek óta eredményesen használt tankönyvekhez, munkafüzetekhez, stb.?

 

Mi a baj a NAT-tal? A tiltakozások tartalmi összefoglalása 1.

2020.03.12

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy iskolák, diákok, szülők, egyetemi, akadémiai szervezetek, civil szervezetek, egyes szakemberek részéről milyen kritikai megállapítások születtek a NAT-2020-szal és a nyomában megjelenő kerettantervekkel kapcsolatban. Az alábbi, nagyobb témákba rendezett felsorolás nem tartalmazza azt a számos kritikát, amelyeket a szervezetek és a magánszemélyek az egyes műveltségterületi tantervi tartalmakkal összefüggésben megfogalmaztak, erre vonatkozóan egy másik összeállítást készít a Civil Közoktatási Platform.

 

Miniszteri felhívás kiadók részére tankönyvek előállítására

2020.02.23

Az emberi erőforrások minisztere nyilvános felhívást tesz közzé a köznevelésben alkalmazható tankönyvek elkészítésére

 

Oktatási Évértékelő

2020.02.14

Oktatási Évértékelő

http://ckpinfo.hu/evertekelo2019/

 

Így változott az évek alatt a diákok száma: szuper videó az adatokról

2020.01.21

Megnéznétek az elmúlt közel harminc év diákjainak statisztikáit? Szuper ábrán követhetitek figyelemmel az óvodások, általános- és középiskolások, egyetemisták számát.

 

Barack Obama inspiráló gondolatai

2019.12.10

"A változás nem jön el, ha másokra vagy egy alkalmasabb időpontra várunk. Mi magunk vagyunk azok, akikre eddig vártunk. Mi magunk vagyunk a változás, amelyet keresünk."

Az elnökjelölti megmérettetés után elhangzott beszéd, Chicago, 2008. február 5.

 

A Kormány 258/2019. (X. 31.) Korm. rendelete a tankönyvellátással kapcsolatos feladatok átadásáról

2019.11.18

A rendeletek konkrétan nevesítik a feladatokat és a projekteket, melyeknek az OH a jogutódja.

 - A Kormány 258/2019. (X. 31.) Korm. rendelete a tankönyvellátással kapcsolatos feladatok átadásáról

- A Kormány 259/2019. (X. 31.) Korm. rendelete az Oktatási Hivatalról szóló 121/2013. (IV. 26.) Korm. rendelet, valamint a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról, valamint a tankönyvellátásban közreműködők kijelöléséről szóló 501/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról

 

TANOSZ – elemzés: A tankönyvellátás alakulása az elmúlt 8 évben

2019.10.29

A 2012-ben bevezetett Nemzeti alaptanterv (Nat) és a 2013-ban kiadott kerettantervek határozták meg utoljára (és a korábbi évek gyakorlatához igazodva) a tankönyvkiadók számára a tankönyvfejlesztéssel, kiadással és hivatali engedélyeztetéssel összefüggő feladatokat. Ugyan azóta sem jelent meg az új Nat és a kapcsolódó kerettantervek, tehát az akkor engedélyezett tankönyvek a mai napig használhatóak lennének, a 2013-ban elfogadott törvénymódosítás, és az ezt követő jogszabályi  változások erre (néhány kivételt leszámítva) évek óta nem adnak lehetőséget a magánkiadók számára.

 

Timothy Snyder: az önkényuralom hiába sajátítja ki az összes nemzeti jelképet, nem egyenlő a hazafisággal

2019.10.28

Vissza kell vennünk azt a nyelvezetet és azokat az ideálokat, amelyeket a kormány elbitorolt tőlünk. az uralmon lévők önmagukat tartják „igaz hazafiaknak”, miközben hazudnak, csalnak, lopnak. Azt állítják, fontos nekik a vallás, de megszegik mind a tíz parancsolatot. Azt mondják, a népet képviselik, de csak a saját gazdagodásukkal törődnek. Ítélkeznek, gyűlölködnek, gyilkolnak.

„Fontos, hogy az emberek felismerjék, hogy az önkényuralom hiába sajátítja ki az összes nemzeti jelképet, nem egyenlő a hazafisággal.” –  mondja a Yale történészprofesszora, Timothy Snyder.

Minden korrupt hatalmi struktúra hazugságokra épül.

„Ezért csak addig válik be, amíg az ember hajlandó hazugságban élni.” (Václav Havel)

 

Mennyire népszerűek az állami fejlesztésű tankönyvek?

2019.10.22

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint egyre népszerűbbek az állami fejlesztésű tankönyvek. https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/10/22/jovore-14-milliard-forint-jut-az-ingyenes-tankonyvekre?source=hirkereso

A közérdekű adatkikérésből származó adatok nem igazolják ezt a kincstári optimizmust, vagy mondhatjuk úgy is, van még hová fejlődni.