Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

A legfontosabb államosítások, azok értéke, indokai és tényleges következményei

2016.09.16

Többek között a tankönyvpiac...

 

13+1 állítás a tankönyvellátásról

2016.09.15

A TANOSZ valamennyi állítását tényekkel tudja igazolni.

Jogszabályellenes intézkedések: 2013-2016

 

Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát

2016.03.30

A szabad tankönyvválasztás megvalósításának érdekében

 

1. Követeljük, hogy a hivatalos tankönyvjegyzékről az iskolák szabadon választhassanak. Ne legyen választást korlátozó szempont az sem, hogy mely kerettantervre szól a tankönyvi engedélyük. A fenntartó (KLIK, egyházak stb.) az iskolai rendelést csak akkor bírálhassa felül, ha az iskolák a pénzügyi kereteket túllépték.

2. Ne alkalmazzanak kettős mércét: a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványok választására ténylegesen azonos feltételek vonatkozzanak akár állami (kísérleti), akár magánkiadó tankönyvéről van szó.

  • Ne lehessen „kötelezően javasolt” lista, mint 2014-ben!
  • Ne jelenhessen meg a KELLÓ felületén olyan pedagógiailag téves és diszkrimináló piktogramlista, mely alapján (2015-ben) a magánkiadók tankönyveit a fenntartó kizárhatta a tankönyvrendelésből.

3. Minden pedagógus a fenntartó költségén vagy állami normatív támogatással időben jusson hozzá a tanévben általa rendelt tankönyvek és kapcsolódó kiadványok aktuális tanári példányaihoz.

 

A tankönyvpiac helyreállításának érdekében...

 

Az alsó tagozaton ne legyenek tartós kölcsönkönyvek!

2016.03.21

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balog Zoltán miniszter úr részére

tárgy: A tartós tankönyvek kötelező használatának megszüntetése az 1- 4. évfolyamokon

Tisztelt Miniszter úr!

Követeljük, hogy az iskola kezdő szakaszában, az alsó tagozaton már a jövő tanévben szűnjön meg a tartós tankönyvek kötelező használata!

A gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a tartós, több éven át használható tankönyvek kötelező használatának jelentősen több a szakmai és társadalmi hátránya, mint az intézkedéssel megcélzott gazdasági előnye. (Az intézkedés indoklásában csak ilyenek szerepeltek.) Az előre látható szakmai nehézségeket és problémákat a gyakorlat továbbiakkal súlyosbította. Ami előre látható volt, és sajnos meg is valósult:

 

A Civil Közoktatási Platform nyilatkozata

2016.02.17

Ötven oktatási szakmai szervezet, szakszervezet és tiltakozó mozgalom megjelent képviselői létrehozták a Civil Közoktatási Platformot (CKP).
 A CKP megköszöni a közoktatás érdekében felemelt szavunkat megerősítő társadalmi szolidaritást, a szülők és a társszakmák támogatását.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek támogatják a pedagógus sztrájkbizottság 25 pontos, valamint a Tanítanék Mozgalom 4 pontos követelés listáját.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek nem vesznek részt a jelenlegi összetételben működő, a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal munkájában. A CKP-hoz csatlakozó szervezetek kinyilvánítják érdekeltségüket a kormánnyal folytatott nyílt, minden érdekelt bevonásával zajló tárgyalásokban.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot a különböző tiltakozó akciók összehangolása és koordinációja érdekében.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot az akut problémák gyors megoldását célzó azonnali követelések összegzett listájának elkészítésére.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot egy hosszú távú alternatív közoktatási stratégia, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet megalkotására.
A CKP várja további a közoktatásban működő civil szervezetek csatlakozását.
 
 

« előző

1 | 2 | 3 | 4