Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marad a mérgező tankönyv? Miklósi László: A ciánból egy csepp is elég

2015.03.26

– Elégedett lehet, érdemes volt egy elfogult, a gyerekeket félretájékoztató vagy épp tudatlanságban hagyó könyv ellen fellépni. Valóban eltűnik ez a tankönyv?

– Annyi történt, hogy szeptembertől nem használhatók Bánhegyi Ferenc ötödikes, hatodikos és hetedikes történelemkönyvei az iskolákban. A botrányt kiváltó nyolcadikos kötet azonban várhatóan egy évig még igen. Bár ahogy Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár nyilatkozta, még nincs döntés ebben a kérdésben. Kérdés, hogy ez mit jelent. A média által is kiemelt botrányos részeket átíratják, s a többi változatlan marad? Netán kivonnák ezt a kötetet is? Fontos tudni, hogy a szerző jóval több mint tíz évvel ezelőtt megírta a szóban forgó tankönyveket. Talán én voltam az első, aki a nyolcadikos könyvet a minisztérium felkérésére elbírálta és alkalmatlannak találta, mégis tankönyv lett belőle. Bánhegyi sorozata tehát nem csak az Orbán-kormány időszakához köthető.

– Hogy lehet az, hogy a szocik észre sem vették, hogyan relativizálja a könyv a Horthy-korszakot?

– Akkor ez a könyv egy volt a sok közül, a szakmán kívül nemigen figyeltek rá.

– A baloldal pedig szokása szerint legyintett, hogy ennyi belefér, ne csináljunk magunknak gondot, és benne hagyott a rendszerben egy kis rothadást, ami túl is élte őt.

– Ez egy mérgező könyv. A ciánból egy csepp is elég, és ebben több is van. Én annak idején a minisztériumnak írt jelentésben szó szerint azt írtam, hogy amennyiben ez a könyv változatlan formában jelenik meg, huszonnégy órán belül számíthatunk a románok, szerbek és szlovákok hadüzenetére. A szerző alig rejtett mondandója ugyanis gyakorlatilag az volt, hogy kaszára-kapára, vegyük vissza, ami a miénk. A következő évben, amikor egy másik lektor kapta meg a könyvet, ezeket az „éles sarkokat” kicsit lecsiszolták, de alapvető változtatás nem történt. Egészen abszurd például, hogy a Hitler-éra képei a mai változatban is szinte kivétel nélkül náci propagandaképek. Természetesen ezeket is hasznos megmutatni a diákoknak, ha azt a feladatot adja a szerző, hogy elemezzék a velük elérni kívánt hatást, de ez a könyvben fel sem merül. A képek üzenete így könnyen az eredeti manipulációs szándéknak megfelelően értelmezhető.

Fotó: Bazánth Ivola

– Ebből már tavaly botrány volt, de akkor nem történt semmi. Ezért hihették sokan, hogy most a visszavonás meglebegtetése szakítás lesz Bánhegyi nézeteivel. Ha így lenne, az Orbán-kormánynak több esze lenne, mint volt Gyurcsányéknak.

 

Kérdés, hogy az állam milyen történelemképet vár el, ír elő. 2010 óta a kötelező értékrend a nacionalizmus.

 

 

– Ami az 5–7. osztályos könyvek visszavonását illeti: ha ősztől kivezetik őket a rendszerből, az nem a szakmai alkalmatlanságuk miatt történik majd, hanem mert addigra véglegesítik a többi, most még kísérleti tankönyvet. Az lenne érdemi változás, ha végre a 8. osztályos könyvet is kivonnák. Tegyük hozzá, hogy korábban évtizedekig az állam felelőssége csupán az engedélyeztetés volt. Miután azonban az Orbán-kormány megvett két kiadót, a Nemzedékek Tudását, a korábbi Nemzeti Tankönyvkiadót, valamint az Apáczait, amely megjelentette Bánhegyit, és ezeknek a kiadóknak a könyveit tette kötelezővé, új helyzet állt elő. Érthetetlen, hogy az állam mint tulajdonos és kiadó miért vállalt azonosságot a könyvek tartalmával. Miért tette ezt a botrány után is? Erre nincs válasz. Ráadásul az is kiderült, hogy az iskolák – vélhetően a mi tiltakozásunk hatására is – kevés Bánhegyi-féle tankönyvet rendeltek. Miért volt mégis fontos, hogy rendszerben maradjon?

(A teljes írás a 168 Óra hetilap legfrissebb számában olvasható.)