Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍREK

Cikkek

Katolikus történelemkönyv-sorozat indul – Az Egyház tanítása nagy hangsúlyt kap a kötetekben

2021.03.28

A 9. és 10. évfolyam számára már elkészültek a katolikus középiskolai történelemtankönyvek.

Ami biztos nincs más tankönyvben:

"... igyekeztünk sokszor a katolikus egyházi tanítást is megjeleníteni, lehetőleg a 21. századi modern katolikus felfogás szerint, mert fontosnak tartottuk ráirányítani a figyelmet az élő egyház tanítására a régi eseményekkel kapcsolatban is."

https://www.magyarkurir.hu/hirek/katolikus-tortenelemkonyv-sorozat-indul-az-egyhaz-tanitasa-nagy-hangsulyt-kap-kotetekben

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Most dől el, visszamegyünk-e a KRÉTA-ból a krétaporba

2021.03.28

A Digitális Oktatási Stratégiája (DOS) a Digitális Jólét Program részeként született meg, deklarált célja a teljes oktatási rendszer digitális átalakítása volt. Csakhogy hiába fogadta el a kormány a DOS-t 2016-ban, és hiába tervezte a bevezetését 2018-ra, a jól hangzó ígéretekből azóta sem lett valóság.

Aztán tavaly megérkezett a járvány, majd március közepén kaotikus körülmények között bevezették a digitális oktatást, és kiderült, az oktatási rendszer minden egyes szereplőjét negatívan érintette, hogy a stratégiában megfogalmazott ígéretek nem valósultak meg. Vélhetően könnyebb lett volna a digitális tanrendre való átállás, ha legalább az ehhez szükséges minimális alapok – infrastruktúra, tananyagok, eszközök – már megvannak, és a pedagógusok meg a diákok is rendelkeznek a szükséges eszközökkel.

https://24.hu/belfold/2021/03/28/digitalis-oktatas-digitalis-oktatasi-strategia-dos-ercse-kriszta/

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

„Először mosolyogtam deriválás közben” – bukdácsoló hazai online oktatás kontra globális osztályterem

2021.03.22

Finoman szólva is van mit tanulni az online oktatás hiányosságaiból. Hogy milyen osztályzatot érdemel a hazai oktatásirányítás, azt tapasztalatai alapján döntse el az olvasó, de az bizonyos, hogy a távoktatás minősége nem elégséges. Az átállás a tárca többéves felkészülése ellenére derékba kapta az iskolaügyet, a tanóráknak csak egy része éri el a diákokat, a digitális lehetőségeket kevés intézmény használja ki igazán. A botladozó gyakorlat miatt egyre többen keresik az ingyenes oktatási platformokat.

https://nepszava.hu/3113583_eloszor-mosolyogtam-derivalas-kozben--bukdacsolo-hazai-online-oktatas-kontra-globalis-osztalyterem

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Pilz Olivér: ez nem az, aminek egy modern közép-európai oktatási rendszernek lennie kellene

2021.03.18

Valaha, nem is olyan rég, voltak pedagógus megmozdulások, tüntetések, demonstrációk, flashmobok, egyik sem volt elképzelhető a Tanítanék Mozgalom nélkül. A 2016-ban alakult civil szervezet fő célja volt a magyarországi közoktatást érintő szakpolitikai javaslatok kidolgozása, képviselete, népszerűsítése, a kormányzati közoktatási döntések véleményezése. Most az oktatás csendes, megint csendes. Vagy csak hallgat. Pedig, ahogy a mozgalom elindítóját, választott képviselőjét, Pilz Olivért, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanárát hallgatjuk, volna miről beszélni. Azt mondja, azért indították a mozgalmat, mert a közoktatás romokban volt, és azóta is úgy van. Csak még rosszabb lett a helyzet.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-ez-nem-az-aminek-egy-modern-kozep-europai-oktatasi-rendszernek-lennie-kellene/378599/

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Megalázó besorolás, új NAT, karanténoktatás – Egy gimnáziumi fizikatanár évértékelője

2021.03.16

A PhD-fokozatom megszerzése után végre besorolódtam a megfelelő fizetési kategóriába. Ehhez mindössze öt évre volt szükség, hiszen 2013-ban, 25 évvel a pályakezdés után visszasorolt a rendszer a megtisztelő pedagógus I. kategóriába. Innen indulhattam az uborkafán fölfelé, különb s különb megalázó köröket futva.

Így, 33 év tanítás után elértem a két éve villamosmérnöki BSC-diplomával dolgozó fiam fizetését, de csak akkor, ha az osztályfőnöki és munkaközösség-vezetői pótlékokat is beszámítjuk.

Az önkizsákmányolás újabb furmányos módszereit sajátítottuk el igen nagy kreativitással. Segítséget a nagy techcégektől kaptunk, a kormánytól semmit.

Nem most tudjuk meg, miért is felel a Digitalizációért Felelős Államtitkárság.

Közben az oktatáskutatók tudományosan kifejtették a média platformjain, hogy sajnos a magyar pedagógustársadalom nem fogja föl, nem elég fejlett, csak fokozza a lemaradást, meg van félemlítve, és különben is úgy, ahogy van lesajnálandó, a feladatára alkalmatlan népség. A nemlétező tárca mélyen hallgat, a szülők jobban tudják nálunk, de egy dologban mind egyetértenek: így nem lehet.

Rendben, de akkor ugyan mondja már meg valaki, hogy mégis hogyan lehet? Valaki, akinek alkalmasint ez a dolga. De vajon az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) mint a kötelező tankönyvek kiadója, vagy a pedagógiai, szakmódszertani tanszékek, vagy a már említett államtitkárság létrehozott akár egyetlen használható segédanyagot is a számunkra? Hiszen ők ezért fizetést kapnak! Vagyis valahol valakik azért tisztában vannak vele, hogy a tananyagírás külön munka.

2020. április

Reménykedünk, hogy a NAT-ot elhalasztják, mert hát annyi baj van vele, és most nem is tudunk összejönni, hogy megtárgyaljuk. Na persze, senki sem akarta, hogy megtárgyaljuk. Bevezették.

Kollégák! Itt a tankönyvrendelés ideje! Tessék leadni, melyik osztályba melyiket és hány példányban! Az új NAT-os osztályra is! Milyen tankönyv? Látta valaki? Jaj, még meg sem írták…

2020. szeptember

Megjönnek a tankönyvek. Megnézem végre: a hetedikesek évi összesen 35 fizikaórájára van és 42 leckét kell feldolgozni. Ez igen! Micsoda előrelátás, micsoda kompetens szakmai segítség! Szuper!

És az új kilencedikes is lenyűgöző, a korábbi két kötetet egybeforrasztották, nesze, tanítsd meg!

http://ckpinfo.hu/2021/03/16/egy-gimnaziumi-fizikatanar-szomoru-evertekeloje/?fbclid=IwAR3dFAghmNd1mobg4j5zN62pm-B8f0-7xdw45Mit00m7ALL1mnXDdEFS-uI

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Alapítványok egy Patyomkin-demokráciában

2021.03.13

Először csak kivételeknek látszottak a különböző alapítványi formában működtetett egyetemek. Mára azonban a kivételből szabály lett és a lassan a hagyományos intézmények válnak gyérülő kivétellé.
A „modellváltásnak” becézett átalakítás hosszú távon nem emeli a felsőoktatás minőségét, éppenséggel a működés kockázatát növeli. Ezt a veszélyt még fokozza a populista/autokratikus rendszerek alapját képező személyes kapcsolatrendszer. Ez, arra készteti az érintetteket, hogy ne csak a kiadott parancsot kövessék, hanem még a vélelmezett elvárást is gondolkodás nélkül teljesítsék. Mindennek következménye: a nehezen összekapart nemzeti vagyon elvesztegetése. Ezzel elértünk az „alapítványosítás” legfontosabb veszélyéhez. Az USA-ban, az 1820-as években lezajlott események megszüntették az állam vállalkozásokat korlátozó jogait és szélesítették a polgárok gazdasági és társadalmi kezdeményezéseinek lehetőségeit. A szabad vállalkozás jogát - annak felelősségével együtt - a polgárokra, illetve a polgárok szabad társulásaira ruházták át, míg az állam csak a regisztrációt és a törvényes működés megítélését tartotta meg. 2010 óta Magyarországon ennek éppen az ellenkezője történik! A polgárok jogait a hatalom fondorlatos módon visszaveszi és a nemzet vagyonát kisajátítja. Ez lett a következménye a 2010 óta kiépített Patyomkin-demokráciának.

https://nepszava.hu/3112873_alapitvanyok-egy-patyomkin-demokraciaban

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Nyáry Krisztián: A gyerekek jobban értenék Jókait, ha a kortárs írókkal együtt tanítanák

2021.03.10

Herczeg Ferenccel nem az a probléma, hogy magasztalta Mussolinit, hanem az, hogy nincs ott a száz legfontosabb magyar prózaíró között, most pedig Mikszáth és Jókai mellé emelték. A regényei egy mai középiskolás számára olvashatatlanok – mondja az író, könyvkiadó.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

„Magyarországon nem a piac dönti el a sikerességet”

2021.03.10

Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, korábbi MTA-elnök szerint a Kréta-rendszer leállása a kormányzóképtelenség újabb jele. A volt miniszter Maruzsa államtitkár nyilatkozatával szemben úgy tudja, a „kedvenc kormányzati beszállító által fejlesztett” rendszerben még kedden is voltak hibák, lefagyások, ha kevesebb is, mint az első napon.

Pálinkás a Magyar Hangnak nyilatkozva leszögezte, a fennakadás mint cseppben a tenger mutatja az informatikai piac nehézségeit: „ha politika-közeli beszállítók nyerik el a tendereket, nyilván nem kell megküzdeniük a piacon. Egy, a piacról élő cég hírneve annyira károsulna egy ilyen összeomlás után, hogy hamarosan kiszorulna a piacról.” Az állami fenntartású általános iskoláknak viszont kötelező a Krétát használniuk. – Magyarországon azonban nem a piac dönti el a sikerességet. Így van ez az iskolák informatikai beszerzéseinél és továbbá például a tankönyvpiacon is – véli az MTA korábbi elnöke. „Baráti beszállítónál nem tud reklamálni az állami tisztviselő.”

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Szülők: a hivatalt ki kell zárni az iskolaérettség megállapításából

2021.03.04

A Szülői Hang közösség azt kéri a kormánytól, hogy iktassa ki az iskolaérettség megállapításának folyamatából az Oktatási Hivatalt, hiszen semmi értelme, hogy szerepe legyen ebben; azok tudnak jól dönteni, akik ismerik a gyerekeket – hangsúlyozta Miklós György, a civil szervezet képviselője. Törvénymódosításra várnak, miután az Alkotmánybíróság alaptörvény-sértőnek találta a rendelkezést.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

Irodalom és cancel culture: Nyáry Krisztián a kötelezőkről és a vitakultúráról

2021.03.03

„Szörnyű kár lenne, ha a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó cancel culture letarolná az irodalmat” – mondta a HVG-nek Nyáry Krisztián író, könyvkiadó, akivel abból az apropóból készített interjút a hetilap, hogy egy másik, Tóth Krisztinával készült interjú nyomán fellángolt a vita a kötelező olvasmányok kérdéséről – azon belül is Jókai Mórról.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: HÍREK

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226

Következő »