Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

TANOSZ közlemény a NAT 2020-hoz készített állami fejlesztésű tankönyvekről

2020.07.02

Közleményünk apropóját az adja, hogy Rétvári Bence államtitkár parlamenti felszólalásában (ízlés szerint választható) magasztalta fel/védte meg a NAT 2020-hoz készített – a TTE által górcső alá vett – új állami fejlesztésű történelem tankönyveket. Az államtitkár fejtegetése több ponton nemcsak a történelem tankönyvekre szorítkozott, hanem a tankönyvellátás egészére is. A TANOSZ nem kíván a történelemtanítás módszertanát érintő kérdésekben állást foglalni, ám a NAT 2020-hoz készült 5. és 9. osztályos tankönyvek néhány – Rétvári Bence által hiányolt – „tényszerű adatára” hivatkozni fogunk.

 

A TANOSZ állásfoglalása a 2020-as tankönyvrendelés néhány körülményéről

2020.04.16

TANOSZ közlemény 2019. július 17.

2019.07.18

Az államtitkároknak nem kellene nyilatkozniuk olyan ügyekben, amelyekhez nem értenek!

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, jobban megtalálták a számításaikat az iskolák az új tankönyvjegyzékkel: míg tavaly csaknem 12 millió tankönyvet rendeltek az iskolák tanévkezdésre, addig most 12 millió 503 ezer rendelés érkezett. Az állam bebizonyította azt is, hogy mindez - a jó minőség mellett - megvalósulhat olcsóbban is, ugyanis a leadott rendelések értéke 700 millió forinttal kisebb, mint az előző évben - ismertette az államtitkár, hozzátéve, hogy 2017-hez képest 1,2 milliárd forinttal kevesebb a teljes "tankönyvköltés".

TANOSZ megjegyzés: Még a kérdésben nem kompetensek számára is nyilvánvaló, hogy a jegyzéken szereplő állami kiadványok árának a valósághoz semmi köze, a legtöbb esetben még az előállítás költségeit sem fedezi. Ebből arra a következtetésre jutni, hogy a „tankönyvköltés” kisebb lenne, a hozzá nem értés ékes bizonyítéka.

Az államtitkár kitért arra, hogy a tavalyi jegyzéken még jóval nagyobb arányban szerepeltek a magánkiadók, akiknek az engedélye azóta lejárt. A megrendelt tankönyvekből az állami kiadásúak száma 2,5 millióval magasabb, mint 2018-ban - jegyezte meg.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy jogi úton is az állami tankönyvkiadó "diadalmaskodott", több mint száz esetben nyert pereket, és egy bíró volt csupán, aki a magánkiadók javára döntött.

TANOSZ megjegyzés: Azon magánkiadók, amelyek nem tudták meghosszabbítani tankönyveik engedélyét, értelemszerűen a tankönyvjegyzékre sem kérhették kiadványaik felvételét. Ezért egyes kiadók átadták az állami tankönyvkiadónak néhány kiadványuk kiadási jogát. Ettől kezdve persze már ezek a kiadványok is az állami tankönyvek számát gyarapítják. Sok száz magánkiadós cím került le a jegyzékről, így ezek helyett idén már tényleg csak állami tankönyvet lehet rendelni.

A magánkiadók nem az állami kiadóval álltak perben, hanem az Oktatási Hivatallal, és nem egy, hanem két bíró marasztalta el a hivatalt az eljárással kapcsolatban.

Bódis József oktatási államtitkár arról beszélt, hogy a tankönyvellátás ingyenessé tétele a folyamat teljessé válásával évente több mint 14 milliárd forinttal csökkenti a családok terheit. Kitért arra is, egy "nagyon progresszív folyamat" indult el a 2013-14-es tanévben azzal, hogy megjelentek az ingyenes tankönyvek.

TANOSZ megjegyzés: „Ingyenes tankönyvek” természetesen nincsenek, nem is lesznek. Azt pedig nem tudjuk, a költségvetés valójában mennyivel támogatja meg az állami tankönyvek előállítását. Vannak viszont térítésmentes tankönyvek, de ilyenek voltak a 2013-2014-es tanév előtt is, azzal a különbséggel, hogy azokat nem csak kölcsönbe kapták a diákok.

Budapest, 2019. július 17.

            Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) nevében

Kereszty Péter, elnök                                                            Romankovics András, alelnök

20/661-1717                           e-mail: tanosz@tanosz.info                             70/337-9399

 

 

A TANOSZ tankönyvellátásra vonatkozó állásfoglalása a törvényjavaslat kapcsán

2019.06.18

A közneveléssel összefüggő egyes törvények módosításáról és a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény hatályon kívül helyezéséről

 

TANOSZ közlemény: ragaszkodjunk a tényekhez!

2019.05.02

Megjegyzések Rétvári Bence nyilatkozatához és Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszához

 Rétvári Bence több állításával szemben a TANOSZ a következőket állítja:

 

TANOSZ állásfoglalás a tankönyvválasztás szabadságáról és felelősségéről

2019.04.08

TANOSZ állásfoglalás a tankönyvválasztás szabadságáról és felelősségéről

(Helyzetértékelés tankönyvrendelés közben)

1. Egyértelműen kijelenthető, hogy a 2019/20-as tanévben még ugyanazok a kerettantervek lesznek érvényben, mint idén. Ebből következően azok a tankönyvek, amelyek ugyan lekerültek a tankönyvjegyzékről, ténylegesen nem vesztették el kerettanterveknek való megfelelőségüket, hiszen a tankönyvek is és a kerettantervek is ugyanazok maradtak.

2. Pedagógiai szempontból éppen ezért azok a pedagógusok járnak el felelősen, akik – előzetes tapasztalataik alapján – azokkal a tankönyvekkel szeretnék folytatni a tanítást, amelyeket a korábbi években sikeresen alkalmaztak, s ráadásul az aktuálisan érvényes kerettantervhez is igazodnak. Tovább erősíti a választás pedagógiai létjogosultságát, ha ezt az adott iskola munkaközössége – akár szóban is – támogatja. Nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely előírná, hogy csak a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő kiadványokat lehetne alkalmazni fejlesztésre a tanítási órán.

3. A szülők természetesen nem kötelezhetők arra, hogy a térítésmentesen kapott tankönyveken kívül más nyomtatott tankönyvekért vagy kiegészítőkért fizessenek. Ám az nem szankcionálható, ha a pedagógusok és a szülők között a bizalom légkörében egyetértés jön létre arról, hogy például az eddig bevált tankönyvcsaládokkal szeretnék folytatni a tanulást – akár térítés ellenében.
(Az elmúlt években sok iskolában megállapodás volt arról, hogy például a tankönyvkeretbe be nem férő angol vagy német kiadványok használatához a szülők anyagilag hozzájárulnak.)

4. A tanítók-tanárok mindezt annak érdekében vállalják, mert meggyőződéses tapasztalataik szerint ez a rájuk bízott tanulók érdekét szolgálja. A TANOSZ – a maga eszközeivel – kiáll azon felelős tankönyvválasztás mellett, mely az adott pedagógus/iskola szerint a legjobban segíti a tanítás-tanulás eredményességét. Ebben nincs egyedül, mert több szakmai és szülői szervezet jelezte, hogy erről hasonlóképpen vélekedik.

5. Kedvezőtlen folyamatokat indíthat el, ha az eredményes tanulás érdekeit szabadon és felelősen képviselő iskolákat/pedagógusokat méltánytalan támadás, megfélemlítés érné. Javasoljuk az oktatásirányítás felelős vezetőinek, hogy ezt a helyzetet, melynek kialakulásához a pedagógiai szempontokat figyelmen kívül hagyó kormányzati intézkedések is hozzájárultak, kellő megértéssel kezeljék.

Budapest, 2019.04.08.                      

                                                                       Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ)

 

TANOSZ közlemény a 2019. évi tankönyvrendelési helyzetről

2019.04.04

A TANOSZ válasza az EMMI nyilatkozatára: Az állami (fejlesztésű) tankönyvek nem garantálják a jó minőséget…

2019.01.21

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára, az RTL Híradójának 2019. január 17-ei adásában azt állította:

„…  Az iskolák egyre nagyobb arányban rendelték az állami (kiadású) tankönyveket…

… Egyre népszerűbbé váltak, egyre több tanár fogadta el…

… Az új, modernebb tankönyvek beváltották a reményeket, s ezért nincs szükség a tankönyves jogszabályok módosítására…”

Rétvári Bence tényekkel szembeni állításaival szemben az igazság:

 

Mentsük meg a gyermekeink tankönyveit! Szülői aktivista program

2019.01.11

A 2019/2020-as tanévtől kezdve a kormányzat – néhány kivételtől eltekintve – gyakorlatilag megszünteti a nem állami kiadású tankönyvek iskolai rendelhetőségét. Az állami támogatással a jövő tanévre megrendelhető tankönyvek listájáról újabb több száz olyan tankönyv kerül le, amelyeket a pedagógusok és a tanulók évek óta sikeresen használtak. Ezzel a tanárokat végleg megfosztják a szabad, szakmai alapú tankönyvválasztás lehetőségétől, a gyerekek pedig a szűkebb választékból kapnak gyengébb minőségű kiadványokat.

 

TANOSZ közlemény a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról Korm. rendelet módosításáról

2019.01.08

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »