Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

TANOSZ közlemény: ragaszkodjunk a tényekhez!

2019.05.02

Megjegyzések Rétvári Bence nyilatkozatához és Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszához

 Rétvári Bence több állításával szemben a TANOSZ a következőket állítja:

 

TANOSZ állásfoglalás a tankönyvválasztás szabadságáról és felelősségéről

2019.04.08

TANOSZ állásfoglalás a tankönyvválasztás szabadságáról és felelősségéről

(Helyzetértékelés tankönyvrendelés közben)

1. Egyértelműen kijelenthető, hogy a 2019/20-as tanévben még ugyanazok a kerettantervek lesznek érvényben, mint idén. Ebből következően azok a tankönyvek, amelyek ugyan lekerültek a tankönyvjegyzékről, ténylegesen nem vesztették el kerettanterveknek való megfelelőségüket, hiszen a tankönyvek is és a kerettantervek is ugyanazok maradtak.

2. Pedagógiai szempontból éppen ezért azok a pedagógusok járnak el felelősen, akik – előzetes tapasztalataik alapján – azokkal a tankönyvekkel szeretnék folytatni a tanítást, amelyeket a korábbi években sikeresen alkalmaztak, s ráadásul az aktuálisan érvényes kerettantervhez is igazodnak. Tovább erősíti a választás pedagógiai létjogosultságát, ha ezt az adott iskola munkaközössége – akár szóban is – támogatja. Nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely előírná, hogy csak a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő kiadványokat lehetne alkalmazni fejlesztésre a tanítási órán.

3. A szülők természetesen nem kötelezhetők arra, hogy a térítésmentesen kapott tankönyveken kívül más nyomtatott tankönyvekért vagy kiegészítőkért fizessenek. Ám az nem szankcionálható, ha a pedagógusok és a szülők között a bizalom légkörében egyetértés jön létre arról, hogy például az eddig bevált tankönyvcsaládokkal szeretnék folytatni a tanulást – akár térítés ellenében.
(Az elmúlt években sok iskolában megállapodás volt arról, hogy például a tankönyvkeretbe be nem férő angol vagy német kiadványok használatához a szülők anyagilag hozzájárulnak.)

4. A tanítók-tanárok mindezt annak érdekében vállalják, mert meggyőződéses tapasztalataik szerint ez a rájuk bízott tanulók érdekét szolgálja. A TANOSZ – a maga eszközeivel – kiáll azon felelős tankönyvválasztás mellett, mely az adott pedagógus/iskola szerint a legjobban segíti a tanítás-tanulás eredményességét. Ebben nincs egyedül, mert több szakmai és szülői szervezet jelezte, hogy erről hasonlóképpen vélekedik.

5. Kedvezőtlen folyamatokat indíthat el, ha az eredményes tanulás érdekeit szabadon és felelősen képviselő iskolákat/pedagógusokat méltánytalan támadás, megfélemlítés érné. Javasoljuk az oktatásirányítás felelős vezetőinek, hogy ezt a helyzetet, melynek kialakulásához a pedagógiai szempontokat figyelmen kívül hagyó kormányzati intézkedések is hozzájárultak, kellő megértéssel kezeljék.

Budapest, 2019.04.08.                      

                                                                       Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ)

 

TANOSZ közlemény a 2019. évi tankönyvrendelési helyzetről

2019.04.04

(2565)TANOSZ állásfoglalás

2018.07.05

Rétvári Bence parlamenti államtitkár Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő „Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?” című, írásbeli választ igénylő kérdésére adott válaszában olyan kijelentéseket találunk, melyet egyesületünk visszautasít, vagy elfogadhatatlannak tart.

 

TANOSZ KÖZLEMÉNY (2018. 05. 10.)

2018.05.14

 

A TANOSZ reagálása Palkovics László Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatára

2018.04.05

A TANOSZ reagálása Palkovics László Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatára (2018.04.03)

Palkovics László:Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban, mert az egyértelműen látszik, hogy nem néztek utána az elmúlt években és hónapokban bevezetett intézkedéseknek. Ha tájékozódtak volna, akkor valószínűleg nem olyan javaslatok kerültek volna bele a csomagba, amiket már régen megcsináltunk vagy épp folyamatban vannak.”

TANOSZ: CSALÓDTUNK Palkovics Lászlóban. Egyértelműen látszik, hogy az oktatáshoz és az üzleti élethez egyaránt értő államtitkár nem nézett utána azoknak a tényeknek, amelyekről nyilatkozatában általánosságban beszél.

 

(2354)TANOSZ ÁLLÁSFOGLALÁS

2018.02.27

A Magyar Idők c. online média 2018. február 26. hétfőn Már egymillióan részesülnek ingyen tankönyvből Magyarországon címmel megjelent írásával kapcsolatban.

 A cikk első bekezdésében helyesen szerepel, hogy hét éve rendelkezett a tankönyvek térítésmentes biztosításáról a törvény, szemben az írás címével, amely félrevezető hazugság. Természetesen nincs ingyen a tankönyv, sőt évről évre többe kerül az adófizetőknek.

 A szóban forgó cikk másik állítása szerint „A 2013/2014-es tanévben 614 804 gyermek, a 2016/2017-es tanévben már 733 420 tanuló kapott ingyen tankönyvet.”

Ez sem igaz, mert nem a tanulók kapják a könyvet, hanem az intézmény. Amennyiben a tanuló tulajdonába kerül a tankönyv, továbbra is fizetni kell érte.

 

Támogatjuk a diákok követeléseit – állásfoglalás a diáktüntetés előtt

2018.02.22

A Civil Közoktatási Platform – hatvan tanári, szülői, diák- és különféle oktatási szakterületeket képviselő szervezet együttműködési fóruma – egyetért a diákok által kinyilvánított, szakmailag megalapozott követelésekkel, és ezúton is biztosítja őket szolidaritásáról. Minden diáknak joga van a minőségi oktatáshoz, a szabad véleménynyilvánításhoz, a pihenéshez – a sikeres tanulói életpályához!

 

KÖZLEMÉNY

2018.02.01

Több tagtársunk is jelezte, érdeklődésükre a Oktatási Hivatal közölte, a közelgő tankönyvrendelési időszakot megelőzően az EMMI nem ad ki miniszteri felhívást tankönyvfejlesztésre.

Emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy a 2015. március 10-én Balog Zoltán miniszter által kiírt felhívásban a  kiadványok benyújtási határidejeként 2015. március 18. (!) szerepelt. A 2016-ban kiírt miniszteri felhívás tárgya pedig mindössze a nemzetiségi, a sajátos nevelési igényű tanulók oktatása, az idegen nyelv, a hazafias nevelés és a pénzügyi és vállalkozási ismeretek témakörére szorítkozott. Ezek után talán nem meglepő, ha miniszteri felhívást tankönyvfejlesztésre már sem az elmúlt évben, sem idén nem adott ki az EMMI, bár amint az államtitkárság TANOSZ részére küldött korábbi leveléből kiderül, „A magánkiadóknak jelenleg is lehetőségük van új közismereti tankönyv engedélyeztetésére a miniszteri felhívásban megjelölt kerettantervek tekintetében.” (Dr. Palkovics László államtitkár 2017. november 29.)

Minden tagtársunk szíves figyelmébe ajánljuk a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény 7. § (2) bekezdését.

 

TANOSZ közlemény a 2015-2017 közötti tankönyvforgalmi helyzetről

2017.09.08

A tankönyvhelyzet jelenlegi állapotának bemutatására néhány tankönyvforgalmi adatot teszünk közzé, mely a TANOSZ közelmúltban kapott közérdekű adatkikéréséből származik.

 

1 | 2 | 3 | 4

Következő »