Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének NYÍLT LEVELE

2016.02.01

Tisztelt Miniszter Úr! 

Tisztelt Államtitkár Asszony! 

Első ízben 2015. december 14-én küldtük el az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságnak az érvényben lévő tankönyvrendelet módosítására vonatkozó javaslatainkat. Mivel levelünkre nem érkezett válasz, ez év január 21-én a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár címére ismételten elküldtük javaslatainkat, hiszen közeleg a tankönyvrendelési időszak. Az egyirányú kommunikáció eredménytelensége miatt nyílt levélben tesszük közzé a jelenlegi tankönyvrendszer átalakítására tett javaslatainkat, kiegészítve az azóta már a diákok, a szülők és a pedagógusok által megfogalmazott követelésekkel együtt.  

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) állásfoglalása szerint számos ponton életszerűtlen az érvényben lévő rendelet. A TANOSZ tagsága változatlanul fenntartja véleményét, hogy a rendeletmódosítás ugyan tovább javíthat a tankönyvellátás helyzetén, az alapvető problémákat csak az ebben a formában elfogadhatatlan törvény (2013. évi CCXXXII. törvény a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról) módosításával lehetne megszüntetni.

 

Január 28. - Második levél a köznevelésben uralkodó állapotokról

2016.01.28

Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

Tisztelt Miniszter Úr! 

Tisztelt Államtitkár Asszony! 

 

Örömmel vettük a 2016. január 23-án megtartott EMMI sajtótájékoztatót, melyen az oktatás irányítói kinyilvánították változtatási szándékukat az ágazatot érintő egyes kérdésekben. Mi, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete – látván 2016. január 6-án közzétett nyílt levelünk országos támogatottságát, igazolva érezzük, hogy a felvetett problémák valósak, ezért ígéretünkhöz híven – ismételten megfogalmazzuk a nevelés-oktatás működtetését érintő rendszerszintű hibákat. Tisztelettel kérjük Önt, hogy az áldatlan helyzet feltárásában, orvoslásában a pedagógustársadalmat támogatni szíveskedjék! A felsorolásra kerülő problémahalmazok mindegyikével foglalkozzon a felállítandó oktatási kerekasztal, mert a részmegoldások már nem elégségesek!

 

Szülők a változásért

2016.01.20

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) örömmel látja, hogy egyre több iskola tantestülete áll ki az oktatási rendszer azonnali megváltoztatásának igényével, továbbá kormánypárti önkormányzatok is felemelik hangjukat az elmúlt évek forráskivonásának azonnali visszafordítása érdekében. A ’szülők’ az elmúlt hónapokban sajtómunkásoktól és szakszervezeti vezetőktől egyaránt számos kritikát kaptak, mert nem állnak az oktatási rendszer módosítási követelésének élére a pedagógusok hallgatása mellett. Évek óta mondjuk, a szülők, akik egy vagy több pedagógusra bízzák gyermekük oktatásának egy részét, a pedagógusokat szakembereknek tartják, ezért amíg a pedagógus nem jelzi, hogy gond van, a szülők nagy része hinni fogja, ez így van rendjén. Most végre talán elérkezett az idő, amikor a pedagógusok saját tanítványaik szüleit is harcba hívják. Felelős szülők ezrei döntöttek az elmúlt 3 évben úgy, kimenekítik gyermekeiket a kormányzati oktatási rendszerből, ezért vállalva akár az emigrációt is. Talán megállítható ez a folyamat, ha mi, szülők látjuk, felébredtek a magyar pedagógusok is.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének közleménye

2016.01.12

A TANOSZ minden tekintetben egyetért a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete nyílt levelében leírtakkal, és kész együttműködni olyan további (főként tankönyveket érintő) javaslatok/intézkedések megfogalmazásában és elősegítésében, amelyek

•        garantálják, hogy a pedagógusok, szülők, gyerekek érdemi beleszólása nélkül ne lehessen

az iskolák jövőjét alapvetően befolyásoló intézkedéseket bevezetni;

•        visszaadják az iskolák önállóságát az őket nyilvánvalóan érintő pedagógiai döntésekben;

•        szabadabb és felelős(ebb) tankönyvválasztáshoz vezetnek;

•        biztosítják a döntések előzetes egyeztetését hiteles szakmai körökkel, szervezetekkel. 

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének állásfoglalása

2015.04.30

Az EMMI módosított tankönyvrendelete törvénysértő lehet

 

 

Állásfoglalás a 2015-2016-os tanév tankönyvrendeléséről

2015.04.15

 

A 2015-ös tankönyvrendelés aktuális problémáiról különös tekintettel az alsó tagozatra

 

 

Állásfoglalás

2015.03.12

Állásfoglalás

A TANOSZ elnöksége komolytalannak tartja, hogy az oktatásért felelős miniszter a 2015. március 11-én megjelent felhívásában gyalázatosan rövid határidőt biztosítva pipálja ki a minisztérium tankönyvfejlesztésre vonatkozó feladatait.

Idézet a felhívásból:

„…a kiadott tantervek felmenő rendszerben történő bevezetésének és az azokban meghatározott tananyag kerettantervi tantárgyakhoz igazodó iskolai oktatásának korszerű tankönyvekkel történő támogatásának céljából… kifejlesztésre és/vagy engedélyezési benyújtásra, valamint nyomdai úton előállításra kerülő tankönyvek előállításának érdekében e felhívással kívánja ösztönözni a tankönyvkiadókat.”

A kiadványok benyújtásának határideje: 2015. március 18.

Ha tényleg komoly lenne a fent leírt cél, nem 4-5 munkanapot kellene biztosítani a nemzeti köznevelés tankönyvellátásának fejlesztési feladataira. Nem mellesleg, ha valami valóban állami feladat lenne, akkor az pontosan az új tantervhez illeszkedő nemzetiségi könyvek biztosítása lenne.

Budapest, 2015. március 12.                                           TANOSZ elnöksége

 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5