Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

Tankönyvrendelés előkészítése pedagógusoknak 2016/2017

2016.04.05

A Tanítanék Mozgalom közleménye

2016.02.26

A Tanítanék Mozgalom közleménye

 

Megmosolyogtató, hogy a néhány – többségében nem szakmai – szervezetet tömörítő, így Illegitim Köznevelési Kerekasztal (a továbbiakban IKK) mellől az oktatáspolitika azt üzeni, hogy csakis ők képesek és hivatottak az oktatás valódi problémáira választ találni. Csak egy dolgot nem vesznek észre: háttal ülnek a magyar társadalomnak!

Hamis az a kormányzati propaganda, mely azt sugallja, hogy az IKK nyílt. Bár a munkacsoportok tevékenységébe megpróbálnak bevonni többeket – kiknek jó része köszöni, de nem kér ebből –, de a végszavazás eredményét a közoktatásban teljesen járatlan többség véleménye fogja eldönteni. És máris folyik a „szalámizás”: olyan ígéretek, melyek határideje valahol a messzi-messzi jövőben homályosul el, s e mellett nem is a lényeget fogják meg, hanem egy korábbi rossz rendszer restaurációját vetítik előre, vagy a mostani áldatlan állapotok korrekciójával próbálkoznak.

Pedig ÚJ OKTATÁSI RENDSZER KELL, MELY ÉLMÉNYALAPÚ, ÉS KÖZÉPPONTJÁBAN A GYEREK ÁLL!

A Tanítanék Mozgalom több mint 900 szervezet és 34.000 magánszemély képviseletében már lerázta magáról az IKK terhét:

„NINCS HATALMUK FELETTÜNK!”

Ha tetszik, ha nem, nincs más út, mint a XXI. századi oktatásé, amely nagykorúságáig jelent védőhálót minden tanulónak. Nem az IKK, hanem a Civil Közoktatási Platform (a továbbiakban CKP) mondja meg, milyen lesz a magyar oktatás. Miért? Mert a hiteles szakértők, hiteles szervezetek és szakszervezetek munkáját a Tanítanék Mozgalom lendülete, friss szellemi kapacitása és lelkesedése támogatja. Ettől legitim, ettől erős a CKP.

És annál erősebb a mozgalom és vele a CKP is minél több intézmény, szervezet és magánszemély áll mögötte!

CSATLAKOZZATOK TI IS!

Emlékeztetőül a korszerű magyar oktatáshoz vezető út első lépései:

  1. Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez!

  2. Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek! Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.

  3. Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át és az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozást!

  4. Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

Budapest, 2016. február 25.

 

A Tanítanék Mozgalom képviseletében:

Törley Katalin, Pilz Olivér, Pukli István

 

TANOSZ KÖZLEMÉNY (2016.02.19.)

2016.02.19

Lázár János 40. kormányinfón elhangzott állítása szerint a tanárok a gyerekeket használják fel politikai célokra, a tanárok mögött pedig a tankönyves lobbi áll.

A tanárok mögött csak az utóbbi 3 év tankönyvekkel kapcsolatos kedvezőtlen tapasztalatai állnak. (Ld. a miskolci tanárok kezdeményezéséhez kapcsolódó iskolák véleményét és elvárásait a teljes bejegyzésben.) Az ún. „tankönyves lobbi” évekkel ezelőtt sem létezett, mert hiszen nem tudta megakadályozni az iskolák közmegelégedésére működő tankönyvellátás szétverését, és ma mégannyira sem létezik.

A szabad tankönyvválasztás az oktatásban résztvevők elemi igénye, akik szembesültek az OFI minőségileg kifogásolható tankönyveire szűkülő választékkal.

  • Mi vezérelte a magát nemzetinek mondó kormányt abban, hogy többnyire magyar tulajdonosok két évtized alatt felépített, minőségi szolgáltatást nyújtó vállalkozásait ellehetetlenítse?
  • Mi indokolja, hogy a magát nemzetinek mondó kormány hagyja a magyar tankönyvkiadók által létrehozott, a nemzeti vagyont gyarapító tankönyvkincset és szakmai tudást a semmibe veszni?
  • Miért nem férnek bele a magát nemzetinek mondó kormány ingyenes tankönyv programjába a magyar magánkézben lévő tankönyvkiadók közismereti tankönyvei?

Budapest, 2016. február 19.

 

TANOSZ KÖZLEMÉNY

2016.02.15

Kósa Lajos Fidesz frakcióvezető egy ma reggeli interjúban azt állította, hogy a „korábbi tankönyvrendszer a családoknak 25 milliárd forintjába került” szemben a jelenlegi rendszer 10 milliárdjával.

Az igazság Kósa Lajos valótlan állításával szemben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010-ben készült tanulmánya szerint is, hogy a kormányváltás előtt egy évvel (2009-ben) valamennyi oktatási célú könyv (beleértve a nyelvkönyveket is), könyvpiaci forgalma nem érte el a 17 milliárd forintot.

Ld. Könyvpiaci/tankönyvpiaci helyzet vizsgálata, javaslatok a felmerült problémák kezelésére (készítette: dr. Pál Ilona)

A tankönyvpiac szereplői ellenben állami források és EU-s pályázati pénzek felhasználása nélkül igazították és fejlesztették az érvényben lévő tantervekhez a tankönyveket, szemben a jelenleg az adófizetők pénzére támaszkodó állami tankönyvkiadással, amely számítások szerint 15 milliárd forintot herdált el egy működő, minőségi szolgáltatást nyújtó rendszer felesleges felváltására a bevallott évi 10 évi milliárd forinton felül.

Budapest, 2016. február 15.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének NYÍLT LEVELE

2016.02.01

Tisztelt Miniszter Úr! 

Tisztelt Államtitkár Asszony! 

Első ízben 2015. december 14-én küldtük el az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságnak az érvényben lévő tankönyvrendelet módosítására vonatkozó javaslatainkat. Mivel levelünkre nem érkezett válasz, ez év január 21-én a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár címére ismételten elküldtük javaslatainkat, hiszen közeleg a tankönyvrendelési időszak. Az egyirányú kommunikáció eredménytelensége miatt nyílt levélben tesszük közzé a jelenlegi tankönyvrendszer átalakítására tett javaslatainkat, kiegészítve az azóta már a diákok, a szülők és a pedagógusok által megfogalmazott követelésekkel együtt.  

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) állásfoglalása szerint számos ponton életszerűtlen az érvényben lévő rendelet. A TANOSZ tagsága változatlanul fenntartja véleményét, hogy a rendeletmódosítás ugyan tovább javíthat a tankönyvellátás helyzetén, az alapvető problémákat csak az ebben a formában elfogadhatatlan törvény (2013. évi CCXXXII. törvény a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról) módosításával lehetne megszüntetni.

 

Január 28. - Második levél a köznevelésben uralkodó állapotokról

2016.01.28

Tisztelt Miniszterelnök Úr! 

Tisztelt Miniszter Úr! 

Tisztelt Államtitkár Asszony! 

 

Örömmel vettük a 2016. január 23-án megtartott EMMI sajtótájékoztatót, melyen az oktatás irányítói kinyilvánították változtatási szándékukat az ágazatot érintő egyes kérdésekben. Mi, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete – látván 2016. január 6-án közzétett nyílt levelünk országos támogatottságát, igazolva érezzük, hogy a felvetett problémák valósak, ezért ígéretünkhöz híven – ismételten megfogalmazzuk a nevelés-oktatás működtetését érintő rendszerszintű hibákat. Tisztelettel kérjük Önt, hogy az áldatlan helyzet feltárásában, orvoslásában a pedagógustársadalmat támogatni szíveskedjék! A felsorolásra kerülő problémahalmazok mindegyikével foglalkozzon a felállítandó oktatási kerekasztal, mert a részmegoldások már nem elégségesek!

 

Szülők a változásért

2016.01.20

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) örömmel látja, hogy egyre több iskola tantestülete áll ki az oktatási rendszer azonnali megváltoztatásának igényével, továbbá kormánypárti önkormányzatok is felemelik hangjukat az elmúlt évek forráskivonásának azonnali visszafordítása érdekében. A ’szülők’ az elmúlt hónapokban sajtómunkásoktól és szakszervezeti vezetőktől egyaránt számos kritikát kaptak, mert nem állnak az oktatási rendszer módosítási követelésének élére a pedagógusok hallgatása mellett. Évek óta mondjuk, a szülők, akik egy vagy több pedagógusra bízzák gyermekük oktatásának egy részét, a pedagógusokat szakembereknek tartják, ezért amíg a pedagógus nem jelzi, hogy gond van, a szülők nagy része hinni fogja, ez így van rendjén. Most végre talán elérkezett az idő, amikor a pedagógusok saját tanítványaik szüleit is harcba hívják. Felelős szülők ezrei döntöttek az elmúlt 3 évben úgy, kimenekítik gyermekeiket a kormányzati oktatási rendszerből, ezért vállalva akár az emigrációt is. Talán megállítható ez a folyamat, ha mi, szülők látjuk, felébredtek a magyar pedagógusok is.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének közleménye

2016.01.12

A TANOSZ minden tekintetben egyetért a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete nyílt levelében leírtakkal, és kész együttműködni olyan további (főként tankönyveket érintő) javaslatok/intézkedések megfogalmazásában és elősegítésében, amelyek

•        garantálják, hogy a pedagógusok, szülők, gyerekek érdemi beleszólása nélkül ne lehessen

az iskolák jövőjét alapvetően befolyásoló intézkedéseket bevezetni;

•        visszaadják az iskolák önállóságát az őket nyilvánvalóan érintő pedagógiai döntésekben;

•        szabadabb és felelős(ebb) tankönyvválasztáshoz vezetnek;

•        biztosítják a döntések előzetes egyeztetését hiteles szakmai körökkel, szervezetekkel. 

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének állásfoglalása

2015.04.30

Az EMMI módosított tankönyvrendelete törvénysértő lehet

 

 

Állásfoglalás a 2015-2016-os tanév tankönyvrendeléséről

2015.04.15

 

A 2015-ös tankönyvrendelés aktuális problémáiról különös tekintettel az alsó tagozatra