Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

Támogatjuk a diákok követeléseit – állásfoglalás a diáktüntetés előtt

2018.02.22

A Civil Közoktatási Platform – hatvan tanári, szülői, diák- és különféle oktatási szakterületeket képviselő szervezet együttműködési fóruma – egyetért a diákok által kinyilvánított, szakmailag megalapozott követelésekkel, és ezúton is biztosítja őket szolidaritásáról. Minden diáknak joga van a minőségi oktatáshoz, a szabad véleménynyilvánításhoz, a pihenéshez – a sikeres tanulói életpályához!

 

KÖZLEMÉNY

2018.02.01

Több tagtársunk is jelezte, érdeklődésükre a Oktatási Hivatal közölte, a közelgő tankönyvrendelési időszakot megelőzően az EMMI nem ad ki miniszteri felhívást tankönyvfejlesztésre.

Emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy a 2015. március 10-én Balog Zoltán miniszter által kiírt felhívásban a  kiadványok benyújtási határidejeként 2015. március 18. (!) szerepelt. A 2016-ban kiírt miniszteri felhívás tárgya pedig mindössze a nemzetiségi, a sajátos nevelési igényű tanulók oktatása, az idegen nyelv, a hazafias nevelés és a pénzügyi és vállalkozási ismeretek témakörére szorítkozott. Ezek után talán nem meglepő, ha miniszteri felhívást tankönyvfejlesztésre már sem az elmúlt évben, sem idén nem adott ki az EMMI, bár amint az államtitkárság TANOSZ részére küldött korábbi leveléből kiderül, „A magánkiadóknak jelenleg is lehetőségük van új közismereti tankönyv engedélyeztetésére a miniszteri felhívásban megjelölt kerettantervek tekintetében.” (Dr. Palkovics László államtitkár 2017. november 29.)

Minden tagtársunk szíves figyelmébe ajánljuk a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény 7. § (2) bekezdését.

 

TANOSZ közlemény a 2015-2017 közötti tankönyvforgalmi helyzetről

2017.09.08

A tankönyvhelyzet jelenlegi állapotának bemutatására néhány tankönyvforgalmi adatot teszünk közzé, mely a TANOSZ közelmúltban kapott közérdekű adatkikéréséből származik.

 

TANOSZ állásfoglalás

2017.08.31

Örömmel olvastuk, hogy a minisztériumnak sikerült többletforrásokat szerezni a tankönyvtámogatáshoz, ám úgy gondoljuk, hogy ezt a jelentős összeget az oktatás minőségének javítására hasznosabban is fel lehetne használni.

 A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) erről készült szakmai-pedagógiai szempontú állásfoglalása nemcsak kritikát, hanem javaslatot is tartalmaz. Ezt A tankönyvek „ingyenességének” ára és következményei címmel elsőként az EMMI döntéshozóihoz juttatjuk el, és csak ezt követően tesszük nyilvánossá valamennyi tankönyvügyben érintett szereplő számára az új tanév elején.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) állásfoglalása a Közép-Budai Tankerületi Központ tankönyves akciójáról

2017.05.09

A TANOSZ tudomására jutott, hogy a Közép-Budai Tankerületi Központ a tankönyvi alaprendelések lezárása (április 30.) után egyes iskolákat egy napon belül a már beküldött tankönyvrendelések korrekciójára próbálja kényszeríteni. (Ennek időpontját a tankerület először május 15-16-ra tette, majd a Könyvtárellátó sürgetésére hivatkozva május 8-9-re hozta előre.)

A TANOSZ szerint az alaprendelés utáni ilyenfajta korrekció jogszabályellenes, bizonytalanságot okoz és ellentétes az iskolák érdekeivel is.

Indoklásunk:

 

TANOSZ közlemény a 2016/2017-es érettségi vizsgakövetelmények kapcsán

2017.01.10

Az utóbbi napokban megszaporodtak az érettségi vizsgakövetelményekről szóló hírek a sajtóban, ezért a TANOSZ a helyzet tisztázása érdekében kötelességének érzi, hogy felhívja a figyelmet az érvényben lévő jogszabályra.

40/2002. (V. 24.) OM rendelet az érettségi vizsga részletes követelményeiről

3. § *  A 2016/2017. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

 

A TANOSZ Műhelyének állásfoglalása a minisztérium válaszleveléről

2016.09.09

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) 2016. július 14-én 6 pontban konkretizálta a tankönyvkiadással kapcsolatos jogszabályellenes intézkedéseket, s erről bejelentést tett Balog Zoltánnak és Palkovics Lászlónak. Az EMMI nevében Sipos Imre, a tárca helyettes államtitkára augusztus 16-ai keltezéssel írt válaszlevelét a TANOSZ szeptember 1-jén kapta kézhez. A tárca 2,5 oldalas válaszlevelét az alábbiakban foglalja össze: „…az EMMI-t terhelő jogszabálysértésekre nem került sor.”

            A minisztérium mindezt annak ellenére állítja, hogy a TANOSZ által bejelentett 6-féle jogszabálysértés tényét 5 esetben egyáltalán nem sikerült hitelt érdemlően cáfolnia.

 

A TANOSZ helyesbíti és pontosítja Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára hét elején megjelent nyilatkozatát

2016.09.07

Úgy tűnik, hogy a közoktatásért felelős államtitkároknak feladata, hogy minden héten valamilyen, a tankönyvkiadással kapcsolatos magvas kijelentést tegyenek. A múlt héten Palkovics László beszélt az állami kiadású tankönyvek hibáinak jelentéktelen voltáról, míg ez a hét Rétvári Bence nyilatkozatával indult a tankönyvek áráról (magyarhirlap.hu, 2016. 09. 05.).

 

Vélemény: Palkovics László a menthetetlent mentegeti

2016.09.05

Palkovics László államtitkár az Index által szervezett és augusztus 31-én megtartott online fogadóóráján elhangzott válaszai közül többel lehetne vitatkozni, én azonban csak az egyik állítására szeretném felhívni a figyelmet.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) közleménye

2016.08.22

• Közérdekű adatkikérésből származó tények igazolják, hogy – az oktatási kormányzat „minden erőfeszítése” ellenére – az állami kiadású tankönyvek megrendelése (és ezen belül a kísérleti tankönyvek átlagos darabszáma) 2016-ra visszaesett.

• Mindez nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a kísérleti tankönyvekről készült kérdőíves felmérés szerint a pedagógusok többsége – olcsóságuk ellenére – nem szívesen tanít(ana) ezekből a tankönyvekből.

• Ez a tankönyvhelyzet előrevetíti az oktatás szakmai-módszertani minőségének romlását, és a pedagógusok elégedetlenségét. Az oktatási kormányzat eddig nem volt hajlandó a tankönyvválasztás (papíron ma még meglévő) korlátozott szabadságának sorsáról az érintettekkel tárgyalást folytatni.

 A TANOSZ Balog Zoltánnak és Palkovics Lászlónak is üzent, hogy ők is megértsék…