Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

TANOSZ közlemény a 2015-2017 közötti tankönyvforgalmi helyzetről

2017.09.08

A tankönyvhelyzet jelenlegi állapotának bemutatására néhány tankönyvforgalmi adatot teszünk közzé, mely a TANOSZ közelmúltban kapott közérdekű adatkikéréséből származik.

 

TANOSZ állásfoglalás

2017.08.31

Örömmel olvastuk, hogy a minisztériumnak sikerült többletforrásokat szerezni a tankönyvtámogatáshoz, ám úgy gondoljuk, hogy ezt a jelentős összeget az oktatás minőségének javítására hasznosabban is fel lehetne használni.

 A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) erről készült szakmai-pedagógiai szempontú állásfoglalása nemcsak kritikát, hanem javaslatot is tartalmaz. Ezt A tankönyvek „ingyenességének” ára és következményei címmel elsőként az EMMI döntéshozóihoz juttatjuk el, és csak ezt követően tesszük nyilvánossá valamennyi tankönyvügyben érintett szereplő számára az új tanév elején.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) állásfoglalása a Közép-Budai Tankerületi Központ tankönyves akciójáról

2017.05.09

A TANOSZ tudomására jutott, hogy a Közép-Budai Tankerületi Központ a tankönyvi alaprendelések lezárása (április 30.) után egyes iskolákat egy napon belül a már beküldött tankönyvrendelések korrekciójára próbálja kényszeríteni. (Ennek időpontját a tankerület először május 15-16-ra tette, majd a Könyvtárellátó sürgetésére hivatkozva május 8-9-re hozta előre.)

A TANOSZ szerint az alaprendelés utáni ilyenfajta korrekció jogszabályellenes, bizonytalanságot okoz és ellentétes az iskolák érdekeivel is.

Indoklásunk:

 

TANOSZ közlemény a 2016/2017-es érettségi vizsgakövetelmények kapcsán

2017.01.10

Az utóbbi napokban megszaporodtak az érettségi vizsgakövetelményekről szóló hírek a sajtóban, ezért a TANOSZ a helyzet tisztázása érdekében kötelességének érzi, hogy felhívja a figyelmet az érvényben lévő jogszabályra.

40/2002. (V. 24.) OM rendelet az érettségi vizsga részletes követelményeiről

3. § *  A 2016/2017. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

 

A TANOSZ Műhelyének állásfoglalása a minisztérium válaszleveléről

2016.09.09

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) 2016. július 14-én 6 pontban konkretizálta a tankönyvkiadással kapcsolatos jogszabályellenes intézkedéseket, s erről bejelentést tett Balog Zoltánnak és Palkovics Lászlónak. Az EMMI nevében Sipos Imre, a tárca helyettes államtitkára augusztus 16-ai keltezéssel írt válaszlevelét a TANOSZ szeptember 1-jén kapta kézhez. A tárca 2,5 oldalas válaszlevelét az alábbiakban foglalja össze: „…az EMMI-t terhelő jogszabálysértésekre nem került sor.”

            A minisztérium mindezt annak ellenére állítja, hogy a TANOSZ által bejelentett 6-féle jogszabálysértés tényét 5 esetben egyáltalán nem sikerült hitelt érdemlően cáfolnia.

 

A TANOSZ helyesbíti és pontosítja Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára hét elején megjelent nyilatkozatát

2016.09.07

Úgy tűnik, hogy a közoktatásért felelős államtitkároknak feladata, hogy minden héten valamilyen, a tankönyvkiadással kapcsolatos magvas kijelentést tegyenek. A múlt héten Palkovics László beszélt az állami kiadású tankönyvek hibáinak jelentéktelen voltáról, míg ez a hét Rétvári Bence nyilatkozatával indult a tankönyvek áráról (magyarhirlap.hu, 2016. 09. 05.).

 

Vélemény: Palkovics László a menthetetlent mentegeti

2016.09.05

Palkovics László államtitkár az Index által szervezett és augusztus 31-én megtartott online fogadóóráján elhangzott válaszai közül többel lehetne vitatkozni, én azonban csak az egyik állítására szeretném felhívni a figyelmet.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) közleménye

2016.08.22

• Közérdekű adatkikérésből származó tények igazolják, hogy – az oktatási kormányzat „minden erőfeszítése” ellenére – az állami kiadású tankönyvek megrendelése (és ezen belül a kísérleti tankönyvek átlagos darabszáma) 2016-ra visszaesett.

• Mindez nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a kísérleti tankönyvekről készült kérdőíves felmérés szerint a pedagógusok többsége – olcsóságuk ellenére – nem szívesen tanít(ana) ezekből a tankönyvekből.

• Ez a tankönyvhelyzet előrevetíti az oktatás szakmai-módszertani minőségének romlását, és a pedagógusok elégedetlenségét. Az oktatási kormányzat eddig nem volt hajlandó a tankönyvválasztás (papíron ma még meglévő) korlátozott szabadságának sorsáról az érintettekkel tárgyalást folytatni.

 A TANOSZ Balog Zoltánnak és Palkovics Lászlónak is üzent, hogy ők is megértsék…

 

A kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről...

2016.08.05

A TANOSZ megjegyzései a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012 (XII 21.) EMMI rendelet módosítására tett 42463/2016 számú előterjesztésről

 

Vegyük igénybe a jog lehetőségeit!

2016.06.29

A Társaság a szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) segít  az alapjogokat sértő oktatási intézkedések elleni fellépésben.

A cél elsősorban az, hogy alapjogokat sértő oktatási intézkedésekkel kapcsolatban az érintett egyének vagy intézmények indítsanak precedens értékű pert, amelyben a TASZ ügyvédei ingyen képviselik őket. Emellett az EKINT jogi állásfoglalással is tud segíteni egyéb perekben, jogvitákban.