Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

Elkaszált tankönyvpiaci államosítás

2018.11.13

A magyar tankönyvpiac monopolizációja az EJEB szerint jogellenes volt: a strasbourgi bíróság kimondta, hogy az államosítás az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik.

 

A TANOSZ véleménye a NAT-2018 tervezetről

2018.10.29

Összefoglaló véleményünk:

 A NAT-2018-ban megjelent célok és elvek lehetőséget kínálnak a sokszínűbb, módszertani eszköztárukban változatosabb digitális és hagyományos papíralapú taneszközök és tankönyvek fejleszthetőségére, viszont a tartalom részletes előírása erősen korlátozza a saját tantervekre és elképzelésekre épülő taneszközök fejlesztését, a különböző iskolatípusok oktatási céljaihoz igazodó tankönyvek és egyéb oktatási eszközök kialakítását.

 

A tulajdonhoz való jogot sértette a tankönyvellátók ellehetetlenítése

2018.10.16

Az EJEB szerint a kormányzat döntésével tisztességtelen terhet rótt a vállalkozásokra, amely az elérni kívánt célokhoz képest aránytalannak tekinthető, és amellyel a magyar állam tulajdonképpen megfosztotta a tankönyvellátó cégeket az addigi piacuktól.

A tankönyvellátók azért fordultak az EJEB-hez, mert a magyar állam egy új jogszabály bevezetésével ellehetetlenítette a gazdasági tevékenységüket.

Az új jogszabály alapján a KELLO kizárólagosan látja el a tankönyvek beszerzését és iskolák számára történő értékesítését. A jogalkotó a módosítást azzal indokolta, hogy a vásárlók jogait kívánja megerősíteni és átláthatóbbá kívánja tenni a tankönyvek értékesítését.

A Kérelmezők szerint az új jogszabály központosította a tankönyvpiacot és azon monopóliumot hozott létre. A jogszabály a KELLO profitját 20%-ban határozta meg, amely az új szabályozás bevezetése előtt mindössze 3-5% volt.

Az EJEB azt is megállapította, hogy a Kérelmezők számára semmilyen jogorvoslati lehetőséget nem biztosítottak és nem kompenzálták őket a piacaik elvesztéséért sem. A Kérelmezőknek a felkészülési idő alatt sem volt lehetőségük a tevékenységük folytatására, vagy a tankönyvpiacon kívüli újraépítésére.

Az EJEB szerint sem a gyermekeknek sem szüleiknek nem származott haszna az új rendszer bevezetéséből.

 

Így veti vissza az iskolákat a tanárhiány

2018.09.27

Miközben a kormány megbecsült pedagógusokról beszél és nem lát problémát a tanárhiánnyal kapcsolatban, szülőként számtalanszor tapasztaljuk az oktatás minőségi problémáit, köztük a súlyosbodó tanárhiányt. A Szülői Hang Közösség ezért felmérést indított, hogy felmérjük a tanárhiányból adódó problémák mélységét és annak összefüggéseit remélve, hogy az országos helyzetkép ismertetése végre a valódi megoldások keresésére és érdemi párbeszédre sarkallja az oktatáspolitika legfontosabb szereplőit. Felmérésünk jelenleg is zajlik, de néhány előzetes részeredményt már most közlünk az első 2200 beérkezett válasz alapján.

 

TANOSZ KÖZLEMÉNY (2018. 08. 30.)

2018.08.30

TANOSZ KÖZLEMÉNY

A magánkiadók és az Oktatási Hivatal között jogvita áll fenn a tankönyvvé nyilvánítási engedélyek meghosszabbítása ügyében.

Történeti tényállás: A tankönyvkiadók (felperesek) kérelmet nyújtottak be az OH (alperes) által engedélyezett tankönyveik engedélyének meghosszabbítására, melyet az alperes visszautasított, a benyújtott tankönyvek visszaküldésre, az eljárási díj pedig visszautalásra került a felperesek részére.

… Tankönyvkiadó felperesnek az Oktatási Hivatal alperes ellen közigazgatási jogvita elbírálása iránt indított perében a bíróság felhívja, hogy

2018. szeptember hó … napján ….óra …. perckor

a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 1027 Budapest, Tölgyfa u. 1-3. szám

(A tárgyalóterem számáról a tárgyalási napján a helyszínen kapnak tájékoztatást.)

alatt jelenjen meg.

A tárgyalások nyilvánosak:

 

(2565)TANOSZ állásfoglalás

2018.07.05

Rétvári Bence parlamenti államtitkár Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő „Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?” című, írásbeli választ igénylő kérdésére adott válaszában olyan kijelentéseket találunk, melyet egyesületünk visszautasít, vagy elfogadhatatlannak tart.

 

TANOSZ KÖZLEMÉNY (2018. 05. 10.)

2018.05.14

 

(2470)TANOSZ KÖZLEMÉNY (2018. 05. 10.)

2018.05.10

Az idei érettségi időszakban is sikerült zavart okozni a jogszabályok folyamatos módosítgatásaival. Ennek következtében a tegnapi (2018. május 9.) történelem írásbeli érettségi vizsga sem volt botrányoktól mentes.

„Az érettséginél különösen fontos, hogy a diákok az ország minden iskolájában azonos feltételek mellett vizsgázhassanak, senki ne kerüljön hátrányba. Egy budapesti középiskola diákjai a jelek szerint szerdán hátrányba kerültek a többiekkel szemben, mert az érettségi közben végül elvették tőlük azt a történelmi atlaszt, ami kronológiát is tartalmaz.” (Index)

Az érettségi elnökök számára kiadott idei hivatalos tájékoztató is idézi a vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-át, amely szerint: 

A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

Ugyanez megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján a Tájékoztató a 2018. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban használható történelmi atlaszokról (módosítva 2017. október 4-én) cím alatt.

Ezzel szemben az Oktatási Hivatal honlapjáról elérhető érettségi vizsgatárgyak történelem írásbeli vizsga vizsgaleírásában csak az a szabály érhető el, amely a 2018. évi tavaszi érettségi időszakot követő vizsgákra érvényes, mely szerint:

Az írásbeli vizsgán a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk.

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Vizsgázónként szükséges segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik; továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Egyesületünk kötelességének érzi, hogy rámutasson ezekre az anomáliákra, mert ezekben az ügyekben sajnos a magyar oktatásirányítás nem érzi cselekedeteinek súlyát, és nem is vállalja a felelősséget az okozott zűrzavarért.

Budapest, 2018. május 10.

Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete

(TANOSZ)

 

A TANOSZ reagálása Palkovics László Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatára

2018.04.05

A TANOSZ reagálása Palkovics László Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatára (2018.04.03)

Palkovics László:Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban, mert az egyértelműen látszik, hogy nem néztek utána az elmúlt években és hónapokban bevezetett intézkedéseknek. Ha tájékozódtak volna, akkor valószínűleg nem olyan javaslatok kerültek volna bele a csomagba, amiket már régen megcsináltunk vagy épp folyamatban vannak.”

TANOSZ: CSALÓDTUNK Palkovics Lászlóban. Egyértelműen látszik, hogy az oktatáshoz és az üzleti élethez egyaránt értő államtitkár nem nézett utána azoknak a tényeknek, amelyekről nyilatkozatában általánosságban beszél.

 

(2354)TANOSZ ÁLLÁSFOGLALÁS

2018.02.27

A Magyar Idők c. online média 2018. február 26. hétfőn Már egymillióan részesülnek ingyen tankönyvből Magyarországon címmel megjelent írásával kapcsolatban.

 A cikk első bekezdésében helyesen szerepel, hogy hét éve rendelkezett a tankönyvek térítésmentes biztosításáról a törvény, szemben az írás címével, amely félrevezető hazugság. Természetesen nincs ingyen a tankönyv, sőt évről évre többe kerül az adófizetőknek.

 A szóban forgó cikk másik állítása szerint „A 2013/2014-es tanévben 614 804 gyermek, a 2016/2017-es tanévben már 733 420 tanuló kapott ingyen tankönyvet.”

Ez sem igaz, mert nem a tanulók kapják a könyvet, hanem az intézmény. Amennyiben a tanuló tulajdonába kerül a tankönyv, továbbra is fizetni kell érte.