Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

Így veti vissza az iskolákat a tanárhiány

2018.09.27

Miközben a kormány megbecsült pedagógusokról beszél és nem lát problémát a tanárhiánnyal kapcsolatban, szülőként számtalanszor tapasztaljuk az oktatás minőségi problémáit, köztük a súlyosbodó tanárhiányt. A Szülői Hang Közösség ezért felmérést indított, hogy felmérjük a tanárhiányból adódó problémák mélységét és annak összefüggéseit remélve, hogy az országos helyzetkép ismertetése végre a valódi megoldások keresésére és érdemi párbeszédre sarkallja az oktatáspolitika legfontosabb szereplőit. Felmérésünk jelenleg is zajlik, de néhány előzetes részeredményt már most közlünk az első 2200 beérkezett válasz alapján.

 

(2565)TANOSZ állásfoglalás

2018.07.05

Rétvári Bence parlamenti államtitkár Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő „Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?” című, írásbeli választ igénylő kérdésére adott válaszában olyan kijelentéseket találunk, melyet egyesületünk visszautasít, vagy elfogadhatatlannak tart.

 

TANOSZ KÖZLEMÉNY (2018. 05. 10.)

2018.05.14

 

A TANOSZ reagálása Palkovics László Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatára

2018.04.05

A TANOSZ reagálása Palkovics László Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatára (2018.04.03)

Palkovics László:Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban, mert az egyértelműen látszik, hogy nem néztek utána az elmúlt években és hónapokban bevezetett intézkedéseknek. Ha tájékozódtak volna, akkor valószínűleg nem olyan javaslatok kerültek volna bele a csomagba, amiket már régen megcsináltunk vagy épp folyamatban vannak.”

TANOSZ: CSALÓDTUNK Palkovics Lászlóban. Egyértelműen látszik, hogy az oktatáshoz és az üzleti élethez egyaránt értő államtitkár nem nézett utána azoknak a tényeknek, amelyekről nyilatkozatában általánosságban beszél.

 

(2354)TANOSZ ÁLLÁSFOGLALÁS

2018.02.27

A Magyar Idők c. online média 2018. február 26. hétfőn Már egymillióan részesülnek ingyen tankönyvből Magyarországon címmel megjelent írásával kapcsolatban.

 A cikk első bekezdésében helyesen szerepel, hogy hét éve rendelkezett a tankönyvek térítésmentes biztosításáról a törvény, szemben az írás címével, amely félrevezető hazugság. Természetesen nincs ingyen a tankönyv, sőt évről évre többe kerül az adófizetőknek.

 A szóban forgó cikk másik állítása szerint „A 2013/2014-es tanévben 614 804 gyermek, a 2016/2017-es tanévben már 733 420 tanuló kapott ingyen tankönyvet.”

Ez sem igaz, mert nem a tanulók kapják a könyvet, hanem az intézmény. Amennyiben a tanuló tulajdonába kerül a tankönyv, továbbra is fizetni kell érte.

 

Támogatjuk a diákok követeléseit – állásfoglalás a diáktüntetés előtt

2018.02.22

A Civil Közoktatási Platform – hatvan tanári, szülői, diák- és különféle oktatási szakterületeket képviselő szervezet együttműködési fóruma – egyetért a diákok által kinyilvánított, szakmailag megalapozott követelésekkel, és ezúton is biztosítja őket szolidaritásáról. Minden diáknak joga van a minőségi oktatáshoz, a szabad véleménynyilvánításhoz, a pihenéshez – a sikeres tanulói életpályához!

 

KÖZLEMÉNY

2018.02.01

Több tagtársunk is jelezte, érdeklődésükre a Oktatási Hivatal közölte, a közelgő tankönyvrendelési időszakot megelőzően az EMMI nem ad ki miniszteri felhívást tankönyvfejlesztésre.

Emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy a 2015. március 10-én Balog Zoltán miniszter által kiírt felhívásban a  kiadványok benyújtási határidejeként 2015. március 18. (!) szerepelt. A 2016-ban kiírt miniszteri felhívás tárgya pedig mindössze a nemzetiségi, a sajátos nevelési igényű tanulók oktatása, az idegen nyelv, a hazafias nevelés és a pénzügyi és vállalkozási ismeretek témakörére szorítkozott. Ezek után talán nem meglepő, ha miniszteri felhívást tankönyvfejlesztésre már sem az elmúlt évben, sem idén nem adott ki az EMMI, bár amint az államtitkárság TANOSZ részére küldött korábbi leveléből kiderül, „A magánkiadóknak jelenleg is lehetőségük van új közismereti tankönyv engedélyeztetésére a miniszteri felhívásban megjelölt kerettantervek tekintetében.” (Dr. Palkovics László államtitkár 2017. november 29.)

Minden tagtársunk szíves figyelmébe ajánljuk a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló 2013. évi CCXXXII. törvény 7. § (2) bekezdését.

 

TANOSZ közlemény a 2015-2017 közötti tankönyvforgalmi helyzetről

2017.09.08

A tankönyvhelyzet jelenlegi állapotának bemutatására néhány tankönyvforgalmi adatot teszünk közzé, mely a TANOSZ közelmúltban kapott közérdekű adatkikéréséből származik.

 

TANOSZ állásfoglalás

2017.08.31

Örömmel olvastuk, hogy a minisztériumnak sikerült többletforrásokat szerezni a tankönyvtámogatáshoz, ám úgy gondoljuk, hogy ezt a jelentős összeget az oktatás minőségének javítására hasznosabban is fel lehetne használni.

 A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) erről készült szakmai-pedagógiai szempontú állásfoglalása nemcsak kritikát, hanem javaslatot is tartalmaz. Ezt A tankönyvek „ingyenességének” ára és következményei címmel elsőként az EMMI döntéshozóihoz juttatjuk el, és csak ezt követően tesszük nyilvánossá valamennyi tankönyvügyben érintett szereplő számára az új tanév elején.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) állásfoglalása a Közép-Budai Tankerületi Központ tankönyves akciójáról

2017.05.09

A TANOSZ tudomására jutott, hogy a Közép-Budai Tankerületi Központ a tankönyvi alaprendelések lezárása (április 30.) után egyes iskolákat egy napon belül a már beküldött tankönyvrendelések korrekciójára próbálja kényszeríteni. (Ennek időpontját a tankerület először május 15-16-ra tette, majd a Könyvtárellátó sürgetésére hivatkozva május 8-9-re hozta előre.)

A TANOSZ szerint az alaprendelés utáni ilyenfajta korrekció jogszabályellenes, bizonytalanságot okoz és ellentétes az iskolák érdekeivel is.

Indoklásunk: