Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állásfoglalások, közlemények

Cikkek

TANOSZ állásfoglalás

2017.08.31

Örömmel olvastuk, hogy a minisztériumnak sikerült többletforrásokat szerezni a tankönyvtámogatáshoz, ám úgy gondoljuk, hogy ezt a jelentős összeget az oktatás minőségének javítására hasznosabban is fel lehetne használni.

 A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) erről készült szakmai-pedagógiai szempontú állásfoglalása nemcsak kritikát, hanem javaslatot is tartalmaz. Ezt A tankönyvek „ingyenességének” ára és következményei címmel elsőként az EMMI döntéshozóihoz juttatjuk el, és csak ezt követően tesszük nyilvánossá valamennyi tankönyvügyben érintett szereplő számára az új tanév elején.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) állásfoglalása a Közép-Budai Tankerületi Központ tankönyves akciójáról

2017.05.09

A TANOSZ tudomására jutott, hogy a Közép-Budai Tankerületi Központ a tankönyvi alaprendelések lezárása (április 30.) után egyes iskolákat egy napon belül a már beküldött tankönyvrendelések korrekciójára próbálja kényszeríteni. (Ennek időpontját a tankerület először május 15-16-ra tette, majd a Könyvtárellátó sürgetésére hivatkozva május 8-9-re hozta előre.)

A TANOSZ szerint az alaprendelés utáni ilyenfajta korrekció jogszabályellenes, bizonytalanságot okoz és ellentétes az iskolák érdekeivel is.

Indoklásunk:

 

A kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről...

2016.08.05

A TANOSZ megjegyzései a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012 (XII 21.) EMMI rendelet módosítására tett 42463/2016 számú előterjesztésről

 

Vegyük igénybe a jog lehetőségeit!

2016.06.29

A Társaság a szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) segít  az alapjogokat sértő oktatási intézkedések elleni fellépésben.

A cél elsősorban az, hogy alapjogokat sértő oktatási intézkedésekkel kapcsolatban az érintett egyének vagy intézmények indítsanak precedens értékű pert, amelyben a TASZ ügyvédei ingyen képviselik őket. Emellett az EKINT jogi állásfoglalással is tud segíteni egyéb perekben, jogvitákban.

 

A CKP KÖVETELÉSEINEK JELENLEGI HELYZETE

2016.06.22

A szabad tankönyvválasztást akadályozó, a tankönyvpiacot ellehetetlenítő szabályozást nem változtatták meg. Idén ugyan a KLIK engedélyezte az állami iskoláknak, hogy az 1-2. évfolyamon új könyveket vásároljanak, de a költségvetést nem módosították ennek megfelelően, így az egyházi és alapítványi iskolákban továbbra is kölcsön-tankönyvet kellett használni. A 2017-es költségvetés tervezetében szereplő költségkeret a kölcsöntankönyvek használatát feltételezi.

Az egymásnak ellentmondó jogszabályokat nem módosították, így a tankerületek egy része visszautasított olyan tankönyv-rendeléseket, amelyeket más tankerületekben engedélyeztek.

 

A NAT és a kerattantervek átalakításáról, a tartalmi szabályozásról

2016.06.16

Az elmúlt hetekben a kormány megindította a Nemzeti alaptanterv (NAT) és a miniszter által kiadott kerettantervek átalakításának munkálatait. E dokumentumok a közoktatás tartalmi szabályozásának legfőbb meghatározó elemei, megváltoztatásuk mindig felveti az egész tartalmi szabályozás megfelelő voltának kérdését. A köznevelési törvény a miniszter kötelességévé teszi, hogy rendszeresen, de legalább ötévenként értékelje – az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) részvételével – a NAT bevezetésével és alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat, és szükség esetén kezdeményezze a kormánynál a változtatásokat (Nkt 77. § (2) bekezdés). A NAT átalakításának munkálatai úgy kezdődtek el, hogy a miniszter nem jelentetett meg róla értékelést. Az OKNT nem tárgyalt e témában előterjesztést. A Köznevelési Kerekasztal egy bizottsága kezdte el tárgyalni az átalakítást. Ilyen körülmények között a Civil Közoktatási Platform nem lát garanciát arra, hogy a közoktatás tartalmi szabályozásának kérdései szakmai szempontból kellő alapossággal, a pedagógusok, a szülők és a tanulók érdemi beleszólásának biztosításával vetődjenek fel.

 

Egy KLIK utasítás nem írhatja felül a törvényt!

2016.04.29

A KLIK utasítására a tankerületek felülbírálják az iskola szakmai szempontok alapján, a tankönyvjegyzéken szereplő könyvekből összeállított   tankönyvrendelését, amelyet előzőleg már a szülők is aláírtak.

Kedden az iskolák levelet kaptak, amelyben utasítják őket arra, hogy ne rendeljenek a korábbi kerettanterv alapján engedélyezett könyveket. Ezzel szemben a KLIK szerdai sajtónyilatkozata szerint a tankönyvjegyzékben szereplő minden tankönyv megrendelhető.

A Köznevelési törvény 63. paragrafusa szerint A pedagógust megilleti az a jog, hogy a helyi tanterv alapján, a szakmai munkaközösség véleményének kikérésével megválassza az alkalmazott tankönyveket.

Egy KLIK utasítás nem írhatja felül a törvényt!

Ráadásul a megkötés szakmailag is abszurd: a régi könyvek nagy részéből is lehet az új kerettanterv szerint tanítani, a kiadók ehhez sokszor kiegészítő füzeteket, módszertant is biztosítanak. A sajátos nevelésű igényű tanulók részére általában nem is készült új tanterv szerinti tankönyv – a régieket mégsem engedték számukra megrendelni!

Felhívjuk az iskolákat, hogy ne fogadják el a KLIK diktátumát, ne módosítsák jogszerű rendelésüket!

A KLIK vonja vissza a pedagógusok jogait korlátozó, a minőségi oktatást megnehezítő  utasítását!

Rendezzék a tankönyvrendelés körüli káoszt!

Ennek érdekében hosszabbítsák meg a rendelési időszakot!

2016.04.28.

CKP Azonnali intézkedésekért felelős munkacsoportja

 

KLIK SAJTÓKÖZLEMÉNY – TANOSZ CÁFOLATOKKAL

2016.04.28

A mai napon megjelent sajtóközlemény szinte minden mondata tényszerűen cáfolható!

 

A tankönyvrendelés véglegesítése - KÉRDÉSEK ÉS JELZÉSEK

2016.04.26

A tankönyvrendelés terén teljes a káosz.

A rendelési időszak végén még rengeteg kérdésre nem tudható a válasz.

Híreket kapunk arról, hogy a tankerületek visszadobják, módosíttatják az iskolák jogszerű megrendeléseit.

 

Milyen törvényes lehetőségei vannak az iskoláknak a tankönyvválasztásra 2016 áprilisában?

2016.04.07

Igazgatóknak, tankönyvfelelősöknek, és valamennyi pedagógusnak!

 

A TANOSZ 1. levelét ugyanerről a témáról február végén küldte e-mailen az iskolákba.

Ez a tájékoztató a választáshoz és a megrendeléshez kínál érveket a jogszabályi tényállásról, az ezekből adódó jogokról és lehetőségekről.