Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

A TANOSZ Műhelyének állásfoglalása a minisztérium válaszleveléről

2016.09.09

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) 2016. július 14-én 6 pontban konkretizálta a tankönyvkiadással kapcsolatos jogszabályellenes intézkedéseket, s erről bejelentést tett Balog Zoltánnak és Palkovics Lászlónak. Az EMMI nevében Sipos Imre, a tárca helyettes államtitkára augusztus 16-ai keltezéssel írt válaszlevelét a TANOSZ szeptember 1-jén kapta kézhez. A tárca 2,5 oldalas válaszlevelét az alábbiakban foglalja össze: „…az EMMI-t terhelő jogszabálysértésekre nem került sor.”

            A minisztérium mindezt annak ellenére állítja, hogy a TANOSZ által bejelentett 6-féle jogszabálysértés tényét 5 esetben egyáltalán nem sikerült hitelt érdemlően cáfolnia.

 

A TANOSZ helyesbíti és pontosítja Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára hét elején megjelent nyilatkozatát

2016.09.07

Úgy tűnik, hogy a közoktatásért felelős államtitkároknak feladata, hogy minden héten valamilyen, a tankönyvkiadással kapcsolatos magvas kijelentést tegyenek. A múlt héten Palkovics László beszélt az állami kiadású tankönyvek hibáinak jelentéktelen voltáról, míg ez a hét Rétvári Bence nyilatkozatával indult a tankönyvek áráról (magyarhirlap.hu, 2016. 09. 05.).

 

Vélemény: Palkovics László a menthetetlent mentegeti

2016.09.05

Palkovics László államtitkár az Index által szervezett és augusztus 31-én megtartott online fogadóóráján elhangzott válaszai közül többel lehetne vitatkozni, én azonban csak az egyik állítására szeretném felhívni a figyelmet.

 

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) közleménye

2016.08.22

• Közérdekű adatkikérésből származó tények igazolják, hogy – az oktatási kormányzat „minden erőfeszítése” ellenére – az állami kiadású tankönyvek megrendelése (és ezen belül a kísérleti tankönyvek átlagos darabszáma) 2016-ra visszaesett.

• Mindez nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a kísérleti tankönyvekről készült kérdőíves felmérés szerint a pedagógusok többsége – olcsóságuk ellenére – nem szívesen tanít(ana) ezekből a tankönyvekből.

• Ez a tankönyvhelyzet előrevetíti az oktatás szakmai-módszertani minőségének romlását, és a pedagógusok elégedetlenségét. Az oktatási kormányzat eddig nem volt hajlandó a tankönyvválasztás (papíron ma még meglévő) korlátozott szabadságának sorsáról az érintettekkel tárgyalást folytatni.

 A TANOSZ Balog Zoltánnak és Palkovics Lászlónak is üzent, hogy ők is megértsék…

 

Milyen törvényes lehetőségei vannak az iskoláknak a tankönyvválasztásra 2016 áprilisában?

2016.04.08

Igazgatóknak, tankönyvfelelősöknek és valamennyi pedagógusnak!

 

A TANOSZ 1. levelét ugyanerről a témáról február végén küldte e-mailen az iskolákba.

Ez a tájékoztató a választáshoz és a megrendeléshez kínál érveket a jogszabályi tényállásról, az ezekből adódó jogokról és lehetőségekről.

 

2016/2017. tanévi köznevelési tankönyvjegyzék

2016.04.01

Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát

2016.03.30

A szabad tankönyvválasztás megvalósításának érdekében

 

1. Követeljük, hogy a hivatalos tankönyvjegyzékről az iskolák szabadon választhassanak. Ne legyen választást korlátozó szempont az sem, hogy mely kerettantervre szól a tankönyvi engedélyük. A fenntartó (KLIK, egyházak stb.) az iskolai rendelést csak akkor bírálhassa felül, ha az iskolák a pénzügyi kereteket túllépték.

2. Ne alkalmazzanak kettős mércét: a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványok választására ténylegesen azonos feltételek vonatkozzanak akár állami (kísérleti), akár magánkiadó tankönyvéről van szó.

  • Ne lehessen „kötelezően javasolt” lista, mint 2014-ben!
  • Ne jelenhessen meg a KELLÓ felületén olyan pedagógiailag téves és diszkrimináló piktogramlista, mely alapján (2015-ben) a magánkiadók tankönyveit a fenntartó kizárhatta a tankönyvrendelésből.

3. Minden pedagógus a fenntartó költségén vagy állami normatív támogatással időben jusson hozzá a tanévben általa rendelt tankönyvek és kapcsolódó kiadványok aktuális tanári példányaihoz.

 

A tankönyvpiac helyreállításának érdekében...

 

Az alsó tagozaton ne legyenek tartós kölcsönkönyvek!

2016.03.21

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balog Zoltán miniszter úr részére

tárgy: A tartós tankönyvek kötelező használatának megszüntetése az 1- 4. évfolyamokon

Tisztelt Miniszter úr!

Követeljük, hogy az iskola kezdő szakaszában, az alsó tagozaton már a jövő tanévben szűnjön meg a tartós tankönyvek kötelező használata!

A gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a tartós, több éven át használható tankönyvek kötelező használatának jelentősen több a szakmai és társadalmi hátránya, mint az intézkedéssel megcélzott gazdasági előnye. (Az intézkedés indoklásában csak ilyenek szerepeltek.) Az előre látható szakmai nehézségeket és problémákat a gyakorlat továbbiakkal súlyosbította. Ami előre látható volt, és sajnos meg is valósult:

 

A Civil Közoktatási Platform nyilatkozata

2016.02.17

Ötven oktatási szakmai szervezet, szakszervezet és tiltakozó mozgalom megjelent képviselői létrehozták a Civil Közoktatási Platformot (CKP).
 A CKP megköszöni a közoktatás érdekében felemelt szavunkat megerősítő társadalmi szolidaritást, a szülők és a társszakmák támogatását.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek támogatják a pedagógus sztrájkbizottság 25 pontos, valamint a Tanítanék Mozgalom 4 pontos követelés listáját.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek nem vesznek részt a jelenlegi összetételben működő, a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal munkájában. A CKP-hoz csatlakozó szervezetek kinyilvánítják érdekeltségüket a kormánnyal folytatott nyílt, minden érdekelt bevonásával zajló tárgyalásokban.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot a különböző tiltakozó akciók összehangolása és koordinációja érdekében.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot az akut problémák gyors megoldását célzó azonnali követelések összegzett listájának elkészítésére.
  • A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot egy hosszú távú alternatív közoktatási stratégia, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet megalkotására.
A CKP várja további a közoktatásban működő civil szervezetek csatlakozását.
 
 

Pert vesztett az Emmi egy tankönyvkiadóval szemben

2015.03.09

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7