Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tanítanék Mozgalom tanév eleji kérdései Palkovics László oktatási államtitkárhoz 2016. augusztus 31-én

2016.08.31

1.      Tegnapi tanévnyitó beszédében tudatosan használta-e a Tanítanék Mozgalom egyik legismertebb szlogenjét: "Gyermekeink jövője a tét"? Ha igen, miért? Nem tartotta ezt kellemetlennek, miközben a Mozgalom létéről és szerepvállalásáról mélyen hallgatott?

2.      Mit gondol a tanárok szólásszabadságáról? Joguk van-e őszintén nyilatkozni szakmai tapasztalataikról? Érheti-e őket ezért bármi megtorlás?

3.      Azon kívül, hogy többen nem kaptak vezető beosztást – sokszor egyedüli pályázóként –, illetve, hogy többeknek a szerződését nem hosszabbították meg, terveznek-e további retorziókat az oktatás problémáira figyelmet felhívó kockás inges tanárokkal szemben?

4.      Ön szerint melyek a legfontosabb szempontok egy intézményvezető kinevezésénél?

5.      Mit gondol, mennyi pénzből él most egy NOKS (nevelést, oktatást közvetlenül segítő) alkalmazott, és mennyiből fog élni januártól a béremelésük után? És mi a helyzet a legkisebbekkel? Ők a portások, a takarítók és a karbantartók, akikről szinte sosem esik szó. Iszonyú kevés bérből élnek, gyakran megalázóan bánnak velük, nem fizetik ki a túlórájukat (közvetlen iskolai tapasztalat), és azokból a juttatásokból is kimaradtak, melyeket a NOKS-osok az utóbbi időben kaptak…

6.      Mit jelent a migráns szó? Van-e ilyen jogi fogalom/kategória? Értelmezhető-e ez a kategória a köznevelési törvényen belül?

7.      Milyen élet- és karrieresélyei vannak egy év vesztes, egyszer bukott, nyolc általános iskolai végzettséggel az iskolarendszerből kizuhant 16 éves fiatalnak?

8.      Mit gondol a Balog Zoltán által oly erősen támogatott úgy nevezett „szeretetteljes” szegregációról? Milyen adatok, kutatások támasztják alá a létjogosultságát?

9.      Az önkormányzatok 8 szövetsége közül hány támogatta az iskolák állami kézbe vételét?

10.  Ha közel 200 tankerületből kevesebb, mint 60-at csinálnak, akkor ezt hogyan lehet decentralizációnak hívni?

11.  Az állami tankönyvek minősége miatt alacsony az elfogadottságuk, ami a rendelések visszaesésével is járt. Hogyan vélekedik arról, hogy a szabad tankönyvpiac visszaállításával kialakuló verseny a minőség javulására ösztönözne? Nem gondolja, hogy a rossz olcsónál többet érne (családi, sőt, állami szinten összességében olcsóbb lenne) az alig magasabb árú jó?

12.  Miért nem esett szó a tegnapi tanévnyitón a szakképzésről és annak átalakításáról? Ha csak azért, mert ez a képzési terület a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, akkor azt mondja meg, hogyan teheti meg az EMMI, hogy egy korosztálynyi iskolás korú gyerek óriási hányadáról lemond, sorsukkal nem törődik, hogy adhatták át az egész szakképzést a nemzetgazdasági minisztériumnak, amely az iparkamara érdekein kívül semmi mást nem vesz figyelembe?

13.  Mely szakmai szervezetek támogatták a szakképzés átalakításának mostani bevezetését?

14.  Mivel magyarázza, hogy a szakközépiskolát mostantól szakgimnáziumnak nevezik? A közismereti tárgyak csökkentése és a továbbtanulási esélyek beszűkítése nem lehet érv! Mitől gimnázium?

15.  Mikor kezdték el a komplex természettudományos tantárgy oktatására ki/átképezni a tanárokat?

16.  Az idegen nyelvből felmentett, diszlexiás szakközépiskolás tanulók nyelv helyett eddig általában biológiából vagy földrajzból érettségiztek. Milyen tantárgyat ajánl nekik a jövőben, miután ezt a lehetőséget megszüntették?

17.  Mi lesz azokkal szakgimnáziumi tanulókkal, akik 13-14 évesen rosszul választanak szakmát? Hogyan tudnak idő közben pályát módosítani, hány tárgyból kell majd különbözeti vizsgát tenniük?

18.  Körülírná, hogy 5 év múlva milyen tudással kellene rendelkeznie egy szakgimnáziumot végzett munkavállalónak, hogy eredményesen elhelyezkedhessen a munkaerőpiacon?

Kérdéseinkre várjuk szíves válaszát, bízva abban, hogy ebben a tanévben Önök éppannyira nyitottak lesznek az értelmes párbeszédre, mint amennyire mi elszántan küzdünk azért, hogy az oktatás helyzetét rendbe tegyük!

Szívélyes üdvözlettel,

Tanítanék Mozgalom